Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
BYD Qin
BYD Qin
BYD Qin
BYD Qin

BYD Qin – prestandahybrid som kommer till Europa

Här är årets hittills mest uppseendeväckande bil – kinesiska BYD Qin – laddhybriden som gör 0-100 km/h på 5,9 sekunder, har en elräckvidd på 7 mil och kan fjärrstyras med en fjärrkontroll!

Vi släpper fokus från Detroitsalongen en stund och riktar i stället blicken österut. Därifrån kommer nämligen nyheten om BYD Qin som lanseras i dag. Den kinesiska biltillverkaren BYD (Build Your Dreams) har vi hört talas om flera gånger tidigare men nu lanserar de modellen Qin som gör att vi hajar till lite extra.

 Qin är en laddhybrid i mellanklassen som redan har börjat säljas i Kina. 100 bilar annonserades för försäljning och alla dessa ska ha bokats upp av ivriga kunder inom loppet av endast två sekunder. I dagsläget har 4 155 beställningar lagts. Enligt BYD är Qin världsledande bland laddhybrider sett till räckvidden vid körning enbart på el. De nämner inte hur stort batteriet är men elräckvidden ska vara upp till 70 kilometer på en laddning. Batterierna driver en elmotor som ger 150 hästkrafter och 250 newtonmeter.

 När kraften i batterierna är slut tar en bensinmotor på 1,5 liter över. Förbränningsmotorn ger 154 hästkrafter och 240 newtonmeter. Total maxeffekt är 295 hästkrafter och maximalt vridmoment 479 newtonmeter. Enligt BYD gör den långa elräckvidden att de flesta Qin-förare nästan aldrig kommer att behöva använda bensinmotorn. 0-100 km/h ska gå på 5,9 sekunder och toppfarten anges till 185 km/h. Den blandade förbrukningen under ”normala förhållanden” är 0,16 l/mil.

 Prestanda- och förbrukningssiffrorna må vara imponerande men än mer häpnadsväckande är ett system som gör det möjligt att stå utanför bilen och styra den med en fjärrkontroll. Vi har tidigare rapporterat om systemet som har varit på gång en tid men nu ska det alltså vara färdigt för gatan. Tanken är tydligen att man ska kunna köra ut bilen från parkeringsfickan och fram till porten, vilket kan vara behövligt vid oönskat oväder. Hur det fungerar i verkligheten och om det är tillåtet vågar vi inte uttala oss om.

 BYD planerar faktiskt att lansera Qin på bred front. Den långsiktiga planen är att starta försäljning på alla de största marknaderna och till Europa räknar man med att kunna leverera bilar redan tidigt 2015. Priserna i Kina börjar på motsvarande 208 000 kronor för en basutrustad bil och slutar på drygt 350 000 kronor för ett fullutrustat exemplar.

 BYD Auto är relativt ny biltillverkare som bildades ur Tsinchuan Automobile Company när det köptes upp BYD Co. år 2002. Sex år senare lanserade BYD sin första modell F3DM. År 2008 blev finansmogulen Warren Buffett tioprocentig delägare i BYD Co då hans Berkshire Hathaway köpte in sig i industriföretaget till ett värde av 230 miljoner dollar.