Foto: Krasula / Shutterstock

Byta till vinterdäck viktigt – många glömmer ändå

Vintern kommer varje år, ändå är det ganska många svenskar som missar att byta till vinterdäck. En del glömmer faktiskt bort det varje år.

Från och med den 1 december är det lagkrav på att köra med vinterdäck, eller likvärdig utrustning, på bilen om det råder vinterväglag. Vad som är just vinterväglag bestämmer inte du som förare, utan exempelvis polisen om du blir stoppad.

Trots att det samma datum som gäller varje år är det ändå många svenska bilister som missar att byta från sommar- till vinterdäck. Närmaste bestämt nästan var femte bilist har missat det någon gång. Två procent missar bytet varje år.
Det visar Goodyears undersökning Däckbarometern som under årens lopp gett oss en hel del intressant fakta, exempelvis att fler än hälften av de svenska bilisterna undviker bilkörning när det snöar och att svenska bilister är argast i Europa.

En gång om året släpper Teknikens Värld ett stort vinterdäcktest som många bilister, även utanför Sverige, läser innan de köper nya däck.

Undersökningen visar också att en klar majoritet, två tredjedelar, anser att det är ganska eller mycket viktigt att byta till vinterdäck i god tid innan det krävs enligt lag (1 december). Tre procent anser däremot att det inte alls är viktigt.

Vidare berättar Goodyears undersökning att hur ett vinterdäck presterar i däcktester, exempelvis i Teknikens Världs stora vinterdäcktest, är viktigast vid val av däck. Priset är av mindre vikt. Endast en procent tycker det är viktigt att vinterdäcken är dyra.

Köp rätt vinterdäck – läs vårt stora test av vinterdäck!

Resultat från Däckbarometern

Har du någon gång kört med sommardäck fast kravet för vinterdäck trätt i kraft?

Ja, det händer varje år 2 %

Ja, det har hänt någon gång 17 %

Nej, aldrig 77 %

Vet ej/Ingen erfarenhet 5 %

 

Tycker du att det är viktigt att byta till vinterdäck i god tid innan kravet på vinterdäck trätt i kraft (innan det är lag på det)?

Inte alls viktigt 3 %

Ganska oviktigt 5 %

Varken viktigt eller oviktigt 20 %

Ganska viktigt 36 %

Mycket viktigt 31 %

Vet ej/Ingen uppfattning 4 %

 

Vad av följande är viktigast för dig vid köp av nya vinterdäck?

Att däcken presterat bra i däcktester 34 %

Att det är dubbdäck 27 %

Att det är dubbfria däck 10 %

Ett lågt pris 7 %

Att däcken har hög komfort, t.ex ljuddämpande teknologi 4 %

Välkänt varumärke 4 %

Att däcken är bränslesnåla 2 %

Att däcken är dyra 1 %

Annat 1 %

Vet ej 6 %

Ej relevant, jag har ingen bil 4 %

 

Undersökningen genomfördes av YouGov på uppdrag av Goodyear under perioden 28 oktober till 5 november 2020. 1 002 män och kvinnor 18 år och äldre samt med körkort intervjuades.