Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
081009-citroen-c-cactus
081009-citroen-c-cactus
081009-citroen-c-cactus
081009-citroen-c-cactus

C-Cactus – Citroëns nästa miljöbil?

Kanske blir det så här Citroëns nästa miljöbil kommer att se ut. Fransmännen meddelar i alla fall att de utvecklar en produktionsversion av den ekologiska konceptbilen C-Cactus från 2007.

Snart kan den vara här på riktigt. Citroëns märkliga konceptbil med det lika märkliga namnet från Frankfurtsalongen förra året kan bli verklighet. Det meddelar Citroën, samtidigt som man drar igång ett projekt vars mål är att ta reda på om det finns en marknad för en bil som C-Cactus.

Konceptbilen som visades i Frankfurt förra året var Citroëns försök att göra en bil som är vänlig mot miljön på alla sätt, inte bara genom att släppa ut mindre avgaser. C-Cactus bygger på samma plattform som C4, vilket skvallrar om att en eventuell produktionsbil tar plats i mellanklassen. Namnet, C-Cactus, är en symbol för att den i princip ”lever” på ingenting. Konceptbilen är en dieselhybrid som nöjer sig med endast 0,29 liter per mil. Koldioxidutsläppet är låga 78 gram per kilometer. Konstruktionen är enligt Citroën revolutionerande med mycket återvunnet material och ett starkt reducerat antal delar. Totalvikten är 1 180 kilo.

För en eventuell produktionsbil överväger Citroën ytterligare två motoralternativ förutom den ovan nämnda hybriden. Det ena är en liten 1,0-liters motor som ska släppa ut mindre än 100 gram koldioxid per kilometer. Det andra är en helt elektrisk variant utan utsläpp, en uppskattad toppfart på 110 km/h och en räckvidd på 160 kilometer. En produktionsversion av C-Cactus skulle förmodligen säljas som en förhållandevis billig bil i mellanklassen med låga utrustningsnivåer men med ett desto grönare samvete för köparen.

Läs mer