Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
080708-miljöbil-skattefri
080708-miljöbil-skattefri
080708-miljöbil-skattefri
080708-miljöbil-skattefri

C vill befria miljöbilarna från skatt

Skattebefria alla miljöbilar de första tre till fem åren. Det föreslår centerledaren Maud Olofsson för att ytterligare stimulera miljöbilsmarknaden. Maud Olofsson ser klimathotet som en gyllene möjlighet för Sverige.

Miljöbilsägare ska slippa betala fordonsskatt under några år. Det är i alla fall Centerpartiets ledare Maud Olofssons åsikt. Enligt Maud Olofsson har miljöbilspremien varit bra, men efter 2009 behövs något mer långsiktigt. I förhandlingar med de andra regeringspartierna ska hon driva för att de som köper en miljöbil inte ska behöva bekymra sig för fordonsskatten under tre till fem år. Det budskapet framförde hon under måndagens tal i Almedalen.

Maud Olofssons mening är att de som släpper ut lite koldioxid ska betala lite fordonsskatt. De som släpper ut mycket ska betala mer. Hon tror att det är fullt begripligt för svenska folket om skattesystemet utformas på det sättet. Med Maud Olofssons förslag blir en normalstor bil 4 000-5 000 kronor billigare om året. För statskassan blir det en minusaffär på runt 150 miljoner kronor. Exakt hur systemet ska utformas blir en sak för senare budgetförhandlingar men Maud Olofsson utesluter inte att fordonsskatten kan höjas för dem som inte har miljöbil. Hon anser även att det är av stor vikt att företagen väljer miljöbilar som förmånsbilar, vilket bidrar till att fler miljöbilar kommer ut på begagnatmarknaden.

Inför måndagens tal i Almedalen talade Maud Olofsson om klimathotet som en ”gyllene möjlighet” för Sverige att skapa tiotusentals nya arbetstillfällen inom miljöteknik.

– Vi har gjort det förut och vi ska göra det igen. Vi gjorde det vid industrialiseringens början och vi gör det nu genom att använda klimathotet som hävstång för den svenska industrin in i framtiden. Det sa näringsminister Maud Olofsson till SVT.

Hennes vision är att Sverige inom tio år ska ha tio världsledande företag inom miljöteknik. Detta ska åstadkommas genom ökat samarbete mellan de nordiska länderna samt genom skattelättnader på forskning inom området.

Läs mer