Foto: License Agreement - Please read the following impo

Cadillac Ciel – nostalgisk fyrsitscab

Cadillacs nya fyrsitscab tittar bakåt mot tider när cabbar på nästan 5,2 meter och fenor var definitionen av både lyx och amerikansk bil.

Stora Cadillac-cabbar under kalifornisk sol, kan det bli mer amerikanskt? Förutom att den nya Cadillacen är döpt efter det franska ordet för himmel så känns Cadillac Ciel Concept lika fantastiskt/fanatiskt amerikansk som Freedom Fries. 

 Med det i bakhuvudet är det då inte jättekonstigt att Cadillac väljer att presentera sin nya Ciel Concept på bilutställningen Pebble Beach Concours d’Elegance i Kalifornien. 

 Under den långa motorhuven ligger en 3,6 liter stor V6-motor med dubbelturbo som kopplats till en hybridmotor. Totalt levererar Cadillacen 425 hästkrafter och 583 newtonmeter och väljer man att inte använda all effekt samtidigt kan Cien Concept köras helt med batteridrift. 

 Bakom 22-tums hjulen skymtar keramiska bromsar som, eftersom bilen är ett koncept och ska visa på vilken riktning Cadillac är på väg, vill lyfta fram Cadillacs hyfsat nyfunna sportiga pretentioner till sina gatbilar. 

 Men det är de stora proportionerna som återkopplar till de gamla svulstiga Cadillacarna från förr som märks mest. Självmordsdörrarna bak öppnar upp till flera nyanser av brunt läder och trä. 

 – Stor, expressiv lyx har varit med Cadillac ända sedan början och Ciel återkopplar till det arvet samtidigt som den pekar åt vilket håll märker kan gå åt i framtiden, säger Cadillacs globala designchef Clay Dean.

 Fram hittar vi en hög rad med LED-lampor som går upp på motorhuven. Bak på bilen har Cadillacs fenor kommit tillbaka i ny tappning. 

 Ciel är ritad på GM:s designcenter i norra Hollywood under designchefen Frank Saucedo. Exteriör design står Niki Smart för och Gael Buzyn har ritat interiören. 

 Ciel Concept kommer antagligen fortsätta vara ett koncept men Cadillac har talat om att introducera en ännu större modell ovanför kommande XTS.