Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Cadillac CT5 presenterad som CTS ersättare

Cadillac visar för första gången upp lillebror till CT6, tillika ersättaren till CTS. Här är CT5 som ska försöka göra livet surt för tyskar så som BMW 5-serie och Mercedes E-klass, men även för Volvo S90.

Om en månad är det bilsalong i New York och en av de stora premiärerna där är Cadillac CT5 som i dag presenteras i form av ett antal bilder och knapphändig fakta. Modellen tar över efter CTS som sedan 2002 har rullat ut i tre generationer.

Modellbeteckningen knyter an till märkets nya namngivningsstrategi där tre bokstäver har bytts ut mot två bokstäver och en avslutande siffra, likt flaggskeppet CT6 och suvarna XT4, XT5 och XT6. Nu när storebröderna CT5 och CT6 finns kan vi räkna med att lillebror ATS, när den ersätts, blir CT4.

Några detaljerade specifikationer för CT5 bjuds vi inte på ännu men vi kan räkna med att den blir strax under fem meter lång, ungefär som senaste CTS-generationen, och därmed storleksmässigt en direkt konkurrent till sedanvarianterna av Audi A6, BMW 5-serie och Mercedes E-klass, samt även Jaguar XF och Volvo S90.

Men CT5 behöver göra rejält mycket bättre ifrån sig än föregångaren CTS för att kunna matcha ovan nämnda konkurrenter. Försäljningsmässigt hade CTS inte en suck mot de tre tyskarna, varken i Europa eller USA. Däremot sålde den marginellt bättre än S90 och drygt dubbelt så bra som XF i USA. Svensken och britten tog däremot igen det med rejäl råge på hemmaplan (Europa).

Cadillac CT5 bär på märkets nya formspråk som vi för första gången fick se i form av konceptbilen Escala för snart tre år sedan. Formerna är ännu lite mjukare än hos senaste CTS-generationen, även om en viss kantighet fortfarande kan skönjas. Strålkastarna har en helt ny design som inte längre löper upp mot huven. De vertikala DRL-ljusen består dock.

Baken är fortfarande rejäl men inte lika enorm som på CTS. Det karaktäristiska vecket mitt på stötfångaren finns däremot kvar. Bakljusen är smäckrare och påminner en hel del om konceptbilens.

Interiören får vi inte se mycket av men av det lilla vi ser noterar vi en slank växelväljare och ett större vred på mittkonsolen som påminner om iDrive-vredet som BMW har, och delvis även om Mercedes motsvarande. Av det övriga vi diffust ser är det ombonat och stilfullt som i europeiska bilar.

Maskinellt handlar det om två motorer, en fyrcylindrig 2,0-litersmaskin med turbo och en V6:a på 3,0 liter med dubbelturboteknik. Oavsett maskin är det tiostegad automatlåda som gäller. Bak- eller fyrhjulsdrift ska finnas att välja mellan.

Vilket motoralternativ som sitter under huven på CT5 ska kunna avgöras med hjälp av bakluckans emblem som sägs visa motorns vridmoment i newtonmeter. Att Cadillac inte redovisar siffran i fotpund (ft-lb) kan ses som ett tecken på att märket har stora planer för nya modellen på den europeiska kontinenten.

Räkna med att vi ”inom kort” får se en arvtagare till prestandaversionen CTS-V, det vill säga en CT5-V. General Motors, som äger Cadillac (som en gång i tiden grundades av Henry Ford, då under namnet Henry Ford Company), vill sannolikt inte låta tyskarna härja ensamma i segmentet för prestandasedaner.