080609-escalade-e85
080609-escalade-e85

Cadillac Escalade blir alkoholberoende

Från och med modellår 2009 går Cadillac Escalade bara att få i flexifuelutförande. Saab-släktingen blir ännu en i raden av stora GM-bilar som anpassas till E85.

En av de allra största personbilarna som går att köpa för pengar kommer i fortsättningen bara att vara tillgänglig i flexifuelutförande. Cadillac Escalade och syskonbilen GMC Denali ansluter sig därmed till Chevrolett HHR, Buick Laserne och Hummer H2 som utgör General Motors etanolanpassade skara av stora bilar. Men även om GM:s etanolbilar marknadsförs som gröna alternativ är det fel att kalla dem miljövänliga. När Escalade körs på E85 släpper den till exempel ut 23 procent mindre koldioxid än när den körs på ren bensin. Riktigt gott samvete kan man alltså ändå inte ha.

GM har inte gjort någon hemlighet av att man ska låta dotterbolaget Saab agera måttstock för resten av familjen. Etanolkunnandet har länge funnits hos GM-koncernen, men det är först nu den nordamerikanska marknaden på allvar har börjat omfamna det alternativa drivmedlet. Enligt GM finns det i dagsläget sju miljoner bilar i USA som har konverterats för etanoldrift. Och fler ska det bli.

GM har tidigare lovat att halva modellutbudet i USA ska vara etanolanpassat senast 2012. Endast under 2007 byggde GM över en miljon etanolbilar. Men fortfarande finns det vissa logistiska hinder för etanolen i USA. Det ploppar upp tankningsställen titt som tätt, men det sker nästan uteslutande i tätbefolkade områden. Landsbygden är fortfarande lika etanolanpassad som norra Sverige är biogasanpassat, det vill säga inte alls.

Brasilien är alltjämt ohotat som etanolens hemland nummer ett. När fler och fler amerikaner får upp ögonen för det omtvistade drivmedlet kan rollerna dock bytas snabbt. Och då uppstår frågor som i allra högsta grad kan komma att påverka Sverige. Den nordamerikanska etanolframställningen från majs döms ut av majoriteten av förståsigpåarna och om fler amerikaner vill ha etanol kan USA se sig tvunget att importera från Brasilien, vilket är hemlandet för merparten av etanolen som säljs i Sverige. Och som bekant betyder ju större efterfrågan allt som oftast högre pris.

Läs mer