Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Cadillac kan förmodligen inte ladda din telefon

General Motors premiumdivision Cadillac är bland de första i världen att erbjuda både 4G-koppling och trådlös mobiltelefonladdning. Men få telefoner stödjer systemet.

Amerikanska General Motors premiumdivison Cadillac önskar ligga i den moderna teknikens framkant. Inte bara är man (tillsammans med Audi) först med att erbjuda 4G-inkoppling i bilen, utan man ska också vara bland de första att erbjuda trådlös laddning av mobiltelefon – något som mycket få telefoner i dag stödjer.

Även Lexus har, i sin nya lillsuv NX, stöd för trådlös laddning – med en standard kallad Qi. Och även om Qi, som är kompatibel med vissa telefoner från Nokia/Microsoft, Motorola och HTC, ska fungera även hos Cadillac, handlar retoriken mest om ett annat format – Powermat. Det är bara ett problem – Powermat fungerar i dagsläget inte med någon telefon. Alls.

Tekniken understödjs av batteritillverkaren Duracell (och av hiphop-artisten Jay-Z), men för att exempelvis ladda en iPhone krävs ett specialgjort skal som kostar motsvarande omkring 900 kronor. Företaget menar att tekniken, på samma sätt som exempelvis trådlöst nätverk, så småningom kommer att gå från att vara extratillbehör till att bli inbyggd standardutrustning.

Hur och om det blir så, det återstår att se. Men Cadillac ämnar i alla fall erbjuda trådlös laddning i sin CTS-modell från och med i höst.