Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
090330-cadillac-europa
090330-cadillac-europa
090330-cadillac-europa
090330-cadillac-europa Foto: Cadillac / Wieck / © 2006 General Motors

Cadillac lämnar halva Europa

General Motors planerar att stoppa försäljningen av Cadillac-bilar i stora delar av Europa. Cadillac har haft svårt att konkurrera på premiummarknaden och ska framöver bara säljas i ett knappt dussin europeiska länder.

Cadillacs Europasatsning har inte gått riktigt som det var tänkt. I krisens spår ska Cadillac koncentrera sig på ett betydligt mindre antal marknader i Europa. En källa inom GM Europa säger till Automotive News att i fortsättningen bara ska säljas i hälften så många europeiska länder. Ryssland, Storbritannien och Schweiz är några av de länder där Cadillac har haft viss framgång i konkurrensen med de tyska premiumvagnarna, och där kommer Cadillac-bilarna att säljas även i fortsättningen.

Cadillac säljs för närvarande i 25 europeiska länder och det är holländska Kroymans som står för distributionen. Kroymans har på senare tid dragits med stora förluster. Nu uppges Kroymans och GM Europa arbeta fram en ny strategi för distribueringen av Cadillac-bilarna. GM:s mål vara att sälja 7 500 Cadillac-bilar förra året. Riktigt så bra gick det inte, försäljningen stannade på 4 556 bilar.

Cadillac fortsätter att vara ett av de bäst säljande premiummärken på hemmamarknaden USA. Men i Europa har kunderna varit avvaktande. En anledning till detta tros vara att Cadillac har varit passiva på, den i Europa, så viktiga dieselfronten. GM har nu dessutom satt stopp för utvecklingen av den nya dieselmotor som var ämnad för bland andra nya Saab 9-5 och 9-4X. 2,9-liters V6-dieseln utvecklades i samarbete med italienska VM Motori och var ämnad som en nytändning för GM:s problemtyngda märken i Europa. Men på grund av det minst sagt trängda ekonomiska läget och krav på lägre förbrukning ansågs V6-dieseln inte vara aktuell.

Läs mer

Tester och provkörningar