Foto: License Agreement - Please read the following impo

Cadillac ska bygga stort flaggskepp

Cadillac ska gå tillbaka till sina rötter och lansera en stor flaggskeppsmodell. GM-chefen Dan Akerson avslöjar att en Cadillac-modell som är större än 5,1 meter långa XTS är på gång.

Cadillac ska lansera en ny flaggskeppsmodell år 2015, avslöjar GM:s vd Dan Akerson i samtal med USA Today. Drygt 5,1 meter långa sedanen XTS är för närvarande Cadillacs största modell och det har förekommit motstridiga uppgifter om huruvida Cadillac ska bygga en större modell eller inte. Akersons kommentar till USA Today skingrar alla tvivel.

 Sedan GM-koncernens kris 2009 har det varit tveksamt om man skulle ha råd att utveckla en ny flaggskepps-Cadillac och inte minst om kundunderlaget finns. Kunder som vill ha riktigt stora bilar köper suvar i stället, har man resonerat. Men nu har man alltså tänkt om och Akerson berättar att den nya stora sedanmodellen redan har kommit långt i utvecklingen och är färdig att lanseras om två år.

 Flaggskeppet ska byggas på en kraftigt modifierad variant av plattformen från CTS och blir i första hand bakhjulsdrivet men ska även gå att extrautrusta med fyrhjulsdrift. Att den nya modellen blir bakhjulsdriven är en viktig punkt med tanke på att framhjulsdrivna XTS har fått viss kritik i USA. För designen hämtas inspiration från mellanstora sedanmodellen CTS, särskilt när det gäller de skarpa strålkastarna.