Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
080815-nya-cadillac-srx080815-nya-cadillac-srx080815-nya-cadillac-srx
080815-nya-cadillac-srx

Cadillac SRX – officiell smygtitt

Nu kan vi visa de första officiella bilderna på Cadillacs bidrag till den redan överbelamrade mellansuvklassen. Bilen ska inte börja säljas förrän mitten av 2009 men redan nu får vi ett första smakprov. De första bilderna ger mersmak, och tur är väl det. SRX får ju som bekant ett nära besläktat svenskt syskon.

General Motors bryr sig uppenbarligen inte om att segmentet av mellanstora suv redan är svårt överbefolkat. GM har tidigare avslöjat sina framtidsplaner som bland annat innefattar hela tre stycken nya mellansuvar/crossovers. På en presskonferens tidigare i somras avslöjade GM:s vd Rick Wagoner en mängd framtida GM-modeller. Mest intressant ur svensk synvinkel var att en första, om än suddig, bild på nya Saab 9-4X visades. Den var emellertid inte ensam. 9-4X visades jämsides med sina två plattformssyskon Cadillac SRX och Chevrolet Equinox. En ganska stor detalj de tre har gemensamt, förutom det uppenbara släktskapet, är att de alla ska sättas ihop GM:s fabrik i Mexiko. Vi har inte fått se en enda tydlig och skarp bild på någon ur trion, förrän nu. Cadillac SRX blir först ut ur crossover-trion att visas officiellt i produktionsfärdigt skick. Detta ger oss hopp om att Saab 9-4X kan stå näst på tur.

Än så länge är informationen om Cadillac SRX väldigt skral. I det korta pressmeddelande som följer med de tre bilderna sägs inte mycket mer än att nya SRX är resultatet av Cadillacs nya formspråk. Vi kan också se att nya SRX är väldigt lik konceptet Provoq som visades tidigare i år. Det sägs ingenting om framtida motoralternativ eller utrustning. Vi har dock sedan tidigare uppgifter om eventuella motoralternativ för Saab 9-4X, vilka med all sannolikhet kommer att gälla även för SRX. Uppgifterna säger att en V6-motor på 2,8 liter hamnar under huven och att det på dieselsidan planeras för bland annat den nya 250 hästkrafter starka V6-maskinen som debuterar i Cadillac CTS Sport Wagon. Det vore förvånande om den fina 1,9-liters TTiD-motorn från 9-3 inte kommer till användning i 9-4X. Den motorn lär däremot inte bli aktuell för SRX. I stället talas det om att nya SRX ska få den 3,6-liters V6-motor på 311 hästkrafter som sitter i CTS. Det är också troligt att en hybridversion ansluter kort efter lanseringen.

Innan nya SRX når försäljningshallarna om ungefär ett år från nu ska den cirkulera på ett otal olika bilsalonger världen över. Första stoppet blir troligtvis bilsalongen i Paris oktober. Cadillac sparar på detaljerna kring SRX till dess. För tillfället får vi hålla tillgodo med de tre nya bilderna och tanken på att Saab 9-4x står och väntar i kulisserna.

Läs mer