Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Cadillac XT5 officiell – ersätter SRX

Cadillac presenterar nya XT5, den första av märkets nya suvmodeller som kommer att gå under beteckningen XT.

Andra generationen SRX har funnits på marknaden sedan 2009, i Sverige är har dock försäljningen varit ytterst begränsad. Nu har Cadillac presenterat ersättaren som kommer att lanseras som modellår 2017.

Med den nya generationen byter modellen även namn till XT5, detta i linje med märkets nya modellbeteckningar för suvar.

Utseendemässigt syns släktskapet med både CTS och ATS och de tidigare väldigt yxiga linjerna är nu mer nedtonade, även om de fortfarande är vassa. En stor grill som flankeras av de Cadillac-specifika strålkastarna med LED-varselljus.

Interiörmässigt verkar Cadillac ha tagit stora steg framåt i alla fall med amerikanska mått mätt. Materialvalen ska vara bättre och kupén domineras av läder varvat med trä- och krominlägg. Enligt Cadillac erbjuds fem olika interiörfärger, samt aluminium- och kolfiberinlägg i stället för trä. Infotainmentsystemet är kompatibelt med både Apple CarPlay och Android Auto, och Head-up display erbjuds som tillval.

Jämfört med föregångaren SRX ska XT5 ha mer benutrymme i baksätet och tack vare en bantningskur är den 126 kg lättare. Det betyder att XT5 även är 45 kg lättare än Audi Q5 och 295 kg lättare än Mercedes GLE.

XT5 kommer att erbjudas med två bensinmotorer, antingen en 3,6-liters V6:a som levererar 310 hästkrafter och 365 newtonmeter, den har även cylinderavstängning för att hålla förbrukningen nere. Cadillac uppger dock ingen snittförbrukning. Det andra alternativet är en fyrcylindrig tvålitersmaskin med turbo. Några effektsiffror på denna delar de inte med sig av i nuläget, men troligtvis är det samma motor som redan används i CTS och ATS. Alltså med 276 hästkrafter och 400 newtonmeter.

Båda motorerna kopplas till en åttastegad automatlåda och fyrhjulsdrift erbjuds som tillval.När, eller om modellen kommer till Sverige, eller vad den kan tänkas kosta är i nuläget ej fastställt.

https://youtu.be/V1bj6qkUi2M

Gilla på Facebook för fler videoklipp!