Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
080513-ferrari-gt-califor
080513-ferrari-gt-califor
080513-ferrari-gt-califor
080513-ferrari-gt-califor

California – Ferraris nya GT-vagn

Äntligen kan vi visa de första bilderna på den hett efterlängtade Ferrari GT California. Ferraris första modell med fällbart plåttak drivs av en V8-motor på 4,3 liter och 460 hästkrafter. Ny är även den sjuväxlade lådan med dubbelkoppling.

En av årets största bilnyheter har i dag presenterats. Spionbilderna har varit otaliga och ryktena har gått fram och tillbaka i flera vändor. Ferrari har under en lång tid blånekat till att den nya bilen överhuvudtaget skulle bli av. Förts för ett par dagar sedan lanserades en teasersajt som räknade ned till lanseringen. Men nu är det äntligen helt officiellt bekräftat. Nu vet vi hur helt nya Ferrari GT California ser ut. Än så länge är de tekniska detaljerna något skrala, men den stora nyheten är den nyutvecklade sjustegade dubbelkopplingslådan.

V8-motorn på 4,3 liter och 460 hästkrafter är den första från Maranello som använder direktinsprutning. Precis som det ska vara så är Californias motor av den högvarviga sorten. De 460 hästarna nås vid hela 7 500 rpm. Som vi tidigare har berättat har Ferrari för avsikt att ta sitt miljöansvar. De har tillkännagett att bilarna ska bli lättare och motorerna effektivare. De första tecknen på denna utveckling kan vi skåda i nya California. Bilen är visserligen långt ifrån att klassas som miljöbil, men ett koldioxidutsläpp på 310 g/km är ändå ett steg i rätt riktning. Vikten hålls nere genom att både chassit och karossen är byggda nästan uteslutande i aluminium. Den nya växellådan är av den avancerade sorten som dels ska bjuda in till hård bankörning, men även kunna luta sig tillbaka och driva bilen helt automatiskt precis som en vanlig automatlåda. Ferrari hävdar att den nya sjustegade lådan i allra högsta grad bidrar till det sänkta koldioxidutsläppet. Hela ekipaget ska vara dugligt för att ta sig från 0-100 km/h på strax under fyra sekunder. Några uppgifter om toppfart är vi vanliga dödliga ännu inte betrodda med.

GT California är inte någon instegsFerrari, som det tidigare förväntats. Den är heller ingen ersättare till F430. I stället tar California plats strax under 612 Scaglietti i det förhållandevis magra utbudet av högexklusiva plåtcabrioleter. I sitt 2+2-utförande ska California tilltala kunder som vill ha allt som den stegrande hästen står för, men samtidigt inte gå miste om komfort och användbarhet. I formerna syns vissa arv från 1960-talets 250 GT California, men även mer moderna linjer. Baktill är steget inte jättelångt till Lexus konceptbil LF-A Roadster.

Än så länge vet vi ingenting om priset och de tre bilderna är de enda som finns. Ferrari GT California visas live för första gången på Parissalongen i oktober.

Bilspionen

Läs mer