Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Bidders Highway

Carl-Gustaf Lindstedts Lotus säljs på auktion

Den folkkäre skådespelaren Carl-Gustaf Lindstedt hade ett stort bilintresse och nu säljs en av hans sportbilar på auktion i Sverige – en Lotus Esprit S3 från 1987.

Redan i tidig ålder visade Carl-Gustaf Lindstedt stort intresse för skådespelande. Född 1921, uppvuxen på Kungsholmen i Stockholm och redan i tidig ålder aktiv inom amatörteater. Men då ämnet handlar om något helt annat, närmare bestämt auktionsförsäljningen av Carl-Gustafs Lotus Esprit S3 kan vi förmoda att den unge Carl-Gustaf även intresserade sig för bilar. Gärna sportbilar, vad det verkar. Idag onsdag går auktionstiden ut för den Esprit S3 från 1987 som Carl-Gustaf köpte ny samma år, länk till auktionen på svenska Bidders Highway hittar du här. När bilen tillverkades var Carl-Gustaf 65 år gammal och i hans vagnpark märks bilar såsom både Morgan och Lamborghini Espada. Han verkar ha haft smak för sportbilar och Lotusen är inget undantag – tvärtom

Den silverfärgade S3-bilen var en ovanlig pjäs på våra svenska vägar när den var ny. Just 1987 ska, enligt uppgifter i den här bilens dokumentation , 11 Lotus Esprit ha sålts nya i Sverige. Av dessa var två stycken silver metallic, varav den första gick till Carl-Gustaf Lindstedt.

1 AV 4
Foto: Bidders Highway
2 AV 4
Foto: Bidders Highway
3 AV 4
Foto: Bidders Highway
4 AV 4
Foto: Bidders Highway

Idag, 36 år senare kan bilen klassas som en typisk tidskapsel. Den verkar vara i ett enastående fint skick och dessutom i samma specifikation som när den lämnade Lotus-fabrikens tillverkning i Hethel den 18 maj 1987. Extrautrustningen som den folkkäre skådespelaren valde till innefattar metalliclacken (Silver Frost Metallic, Lotus färgkod A45), svart läderinredning, luftkonditionering samt glassoltak.

Lacken verkar vara i mycket bra skick, förutom några mindre stenskott i fronten som nämns i beskrivningen av objektet på Bidders Highways hemsida. Bilen ska aldrig ha varit omlackerad, men en mindre lackbättring har utförts någon gång vilket det finns kvitto på. Vidare så ska allt glas vara i toppskick, liksom lister och emblem.

1 AV 3
Foto: Bidders Highway
2 AV 3
Foto: Bidders Highway
3 AV 3
Foto: Bidders Highway

Interiört fortsätter det fina skicket, slitaget beskrivs som minimalt – något som dels kan tillskrivas det låga miltalet på 3 746 mil och dels att bilen verkar ha haft ägare som verkligen har brytt sig om bilen och dess skick. Den anmärkningen som finns rör ”viss mattning av läder bakom sätena”, vilket man antingen får leva med eller renovera. 

Under huven mitt i bilen sitter den fyrcylindriga 2,2 liter stora dubbelkamsmotorn på 160 hästkrafter med fyra ventiler per cylinder och dubbla Dell'Orto-förgasare. Enligt beskrivningen går både motorn i sig och bilen som helhet fantastiskt fint, det finns inte heller några noteringar om läckage eller andra anmärkningar. Så sent som i maj i år gick bilen igenom besiktning utan anmärkning.

1 AV 5
Foto: Bidders Highway
2 AV 5
Foto: Bidders Highway
3 AV 5
Foto: Bidders Highway
4 AV 5
Foto: Bidders Highway
5 AV 5
Foto: Bidders Highway

Att det här handlar om ett riktigt fint exemplar är bortom tvivel. Dessutom är historien, med Carl-Gustaf Lindstedt som förste ägare, riktigt rolig. Det låga miltalet är ytterligare en positiv detalj och det ska sägas – det har utan tvivel hjälpt till att hålla den här Lotusen i fint skick. 

Så, hur är den att köra? Tja, jag har inte kört det här exemplaret. Men under tio års tid ägde jag en Europa S2, föregångaren till Esprit och under åren på Teknikens Värld har både fyrcylindriga Esprit samt V8-versionen hunnit köras. Och det ska sägas, det handlar om speciella köregenskaper. Lotus Europa S2 var extremt lätt och extremt liten. Min bil var i strikt originalskick där styrningen var både lätt och hyperexakt. Lotus Esprit blev lite större, men den är långt ifrån stor. Den är låg och den erbjuder samma halvliggande körställning som andas ännu mer supersportbil än vad fartresurserna egentligen erbjuder. Missförstå inte, Esprit är långt ifrån långsam – snarare tvärtom. Men när du sjunker in bakom ratten känns det som att bilen ska gå i 1 000 km/h. Jo, det är mycket känsla i Lotus Esprit med magiska vägegenskaper och min högst personliga uppfattning säger att de fyrcylindriga bilarna är att föredra framför den senare V8-versionen.