Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
1 AV 2
Med Caterham Seven 170R går det undan, trots få hästkrafter
2 AV 2
Foto: Caterham

Caterham firar med två Super Seven

Begreppet Super Seven är just det – ett begrepp inom sportbilsvärlden. Fyra hjul, en ratt och känslosvallningar som aldrig avtar. Nästa år fyller Caterham 50 år, vilket firas med att det gamla namnet åter tas i bruk.

Kromdetaljer, böljande framskärmar och klassiska kulörer är några av detaljerna som märks, men det är ändå namnet i sig som betyder allra mest. Super Seven. En rörhög på hjul om man vill vara elak. Världens mest involverande körupplevelse som alla borde uppleva, om man vill vara riktigt positiv. Oavsett så har det där konceptet trollbundit sportbilsentusiaster sedan första embryot utvecklades till färdig bil under 1950-talet under Colin Chapmans ledning och bilen hette då Lotus. Sedan 1973 är det Caterham som äger tillverkningsrättigheterna och Daniel Östlund gjorde en synnerligen god beskrivning av de historiska händelserna som lett fram till i dag i sin provkörning av Caterham Seven 170R – modellen som nya Super Seven 600 baseras på. Se till att läs det, både bra underhållning och bra information. För man vill inte komma oförberedd till en diskussion om sportbilar, eller hur? Då hade man man ju inte vetat att nya Super Seven finns både som versionen 600 med trecylindrig 660-kubiks turbomotor på 85 hästar från Suzuki och som Super Seven 2000 med tvåliters Fordmaskin på 180 hästar. Bara en sådan sak.

Foto: Caterham

Båda versionerna knyter an till märkets historiska arv, går tillbaka till rötterna från 1960- och början av 1970-talet. Det är där de böljande framskärmarna och kromdetaljerna kommer ifrån och det ska sägas, looken påminner om klassiska Super Seven. I sitt pressmeddelande går Caterham så långt att de kallar dessa retroinspirerade versioner för märkets ”mer uppvuxna” och som ”the grand-tourer side of Caterham”. Mm, eller nej. Hur vi än vänder och vrider på den här lilla steken kommer den aldrig att bli ”grand-tourer”. Tack och lov, ska sägas.

1 AV 3
Foto: Caterham
2 AV 3
Foto: Caterham
3 AV 3
Foto: Caterham

Super Seven 600 är av enkelt snitt med stel bakaxel, ännu mer tillbaka till rötterna. Super Seven 2000 bygger vidare på Caterhams nu klassiska chassi med de-Dion-bakvagn. Båda versionerna kan utrustas med differentialbroms och Super Seven 2000 kan beställas med sportchassi och uppgraderade bromsar. Smaka på det där ordet – sportchassi. Nej, inte en knapptryckning. Här byts komponenter för att ge en ännu mer involverande upplevelse när bilarna pressas. Huruvida om Super Seven kommer till Sverige står inte klart, men basversionen av Super Seven 600, Seven 170R, säljs här i fabriksbyggt utförande för 471 900 kronor. Det borde innebära att 600 kan komma hit via de officiella kanalerna. Kanske en provkörning när snön har kommit?