Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Caterham och Renault bygger nya Alpine

Alpine återuppstår när den engelska sportbilstillverkaren Caterham och Renault slår ihop sina påsar.

I dag tillkännagav Renault att man tillsammans med Caterham ska börja tillverka sportbilar under namnet Alpine. "Société des Automobiles Alpine Caterham" ska starta sin verksamhet i januari 2013 och ägas till 50 procent av båda parter. Tillverkningen av fordon kommer att ske i Alpines lokaler i Dieppe där Renault Sport Technologies i dag huserar.

Alpine grundades 1955 och har varit framgångsrika på både banor och rallyslingor. Den mest klassiska modellen är A112 som i år fyller 50 år. 1973 köptes märket av Renault och den sista bilen med namnet Alpine tillverkades 1994.

1974 tog Caterham över tillverkningen av Lotus klassiska modell Seven och vidareutvecklade den. Sedan i år finns även Caterham representerat inom Formel 1 där man kör med motorer från Renault.

Vi har tidigare berättat att Renaults operativa chef Carlos Tavares uttryckt att Alpinekan återuppstå. Det skulle då handla om en bilmodell med en utvecklingstid på tre till fem år och en prisbild på mellan 30 000 och 100 000 euro. Om den framtida modellen kommer att ha några drag från konceptbilen A110-50, som visades i upp våras, återstår att se.