Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Caterham Seven får trecylindrig Suzuki-motor

Det blir inte Fords trecylindriga Ecoboost-motor – men däremot Suzukis trecylindriga 0,6-litersmotor som tar plats i nya instegsversionen av Caterham Seven.

Det har länge pratats om en billig instegsmodell från Caterham och att den skulle drivas av Fords hyllade trecylindriga motor tycktes mer eller mindre självklart. Nu meddelar dock Caterham att man i stället kommer att köpa in motorer från Suzuki, visserligen trecylindriga även de, men bara på 660 kubik i stället för Ford-motorns 999.

 Suzukis turbomatade 0,66-litersmotor används till vardags i Suzuki Jimny och hur mycket effekt Caterham kommer att plocka ur är ännu inte avslöjat. Att den skruvas ihop med en femväxlad manuell låda, även den från Suzuki, står dock klart.

 Den nya versionen av Caterham Seven lanseras i höst och priserna börjar på 17 000 pund, motsvarande 190 000 kronor.

 – Vår intention med den här bilen är att erbjuda glädjen i Seven i destillerad form. Den nya instegsbilen är därför, lättare, billigare, mer ekonomisk och mer tillgänglig än någonsin. Vi behövde en särskilt lätt drivlina men det måste vara en enhet som passar egenskaperna hos Seven – efter mycket hårt arbete har vi nu en bil som fungerar utmärkt, säger Caterhams vd Graham Macdonald.