Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
080722-chevrolet-camaro
080722-chevrolet-camaro
080722-chevrolet-camaro
080722-chevrolet-camaro

Chevrolet Camaro officiell

Det har passerat minst ett par år sedan GM för första gången visade upp nya Chevrolet Camaro i konceptform. Sedan dess har (spion)bilder på bilen passerat förbi ett otal gånger. Nu är den äntligen officiell, bilen som kommer med både V6- och V8-motorer på mellan 305 och 428 hästkrafter. GM har till och med klämt in lite miljötänk i muskelmaskinerna.

Nya Chevrolet Camaro är här! Den 16 februari nästa år sätter produktionen igång och senare under våren kommer de första bilarna att levereras som 2010 års modell.

Camaro kommer i tre olika versioner – LS, LT och SS. De två förstnämnda är försedda med direktinsprutade V6-motorer på 3,6 liters volym och 305 hästkrafter. Maximalt vridmoment på 370 newtonmeter uppnås vid 6 400 varv per minut. Bensinförbrukningen uppges ligga på 0,9 liter per mil med automatlåda.

Som standard levereras dessa sexcylindriga versioner med sexväxlade manuella lådor. Som tillval finns även en sexstegad automatlåda (Hydra-Matic 6L50) med så kallad TapShift-funktion som tillåter manuell växling när man så önskar.

Klassiska SS-beteckningen sitter på värstingmodellen med V8-motor under huven. Volymen ligger på 6,2 liter och är LS3-motorn från Corvette. Den utvecklar maximalt 428 hästkrafter och 553 newtonmeter vid 4 500 varv per minut. Normalt sett levereras SS-modellen med den sexväxlade manuella lådan kallad TR6060.

Vill man i stället ha automatlåda med sex växlar (Hydra-Matic 6L80) så får man samtidigt nöja sig med V8-motorn i något modifierad form och då benämns den L99. Det innebär också att hästkraftsantalet har sjunkit en aning till totalt 407 stycken medan vid 4 500 varv per minut uppnås det maximala vridmomentet om 535 newtonmeter. Skillnaden mellan motorerna i den ”manuella” respektive ”automatiska” versionen är att sistnämnda är utrustad med GM:s Active Fuel Management, där motorn vid låg belastning kan inaktivera fyra cylindrar och därmed förbättra bränsleekonomin väsentligt. Detta gäller först och främst vid lugn landsvägs- och motorvägskörning. Bränsleförbrukningen uppges till 1,02 liter per mil vilket får anses vara lågt för biltypen. Några siffror för förbrukningen med manuell låda uppger GM inte.

SS-versionerna får också ett par andra godbitar som de svagare motoriserade syskonen inte får ta del av. Det är bland annat bromsar med fyrkolvsok från Brembo, antispinn- och antisladdsystem som är möjligt att sätta i sportläge samt en launch control likt det Porsche erbjuder till flera av sina bilar och som tillåter kontrollerade accelerationer utan hjulspinn.

Det har tidigare snackats om en turbomatad fyrcylindrig maskin under huven. Om det blir verklighet eller inte får vi helt enkelt invänta och se, men helt omöjligt är det nog inte med tanke på att GM har höga försäljningsmål för nya Camaro. Upp emot 100 000 exemplar om året hoppas de på att sälja.

Tidigare läckta bilder på nya Camaro sladdrade om emblem som det står RS på, men någon egen version eller modell är det inte tal om. I stället är det en utrustningsgrad som innebär bland annat xenonstrålkastare, ljusring runt huvudlamporna likt BMW, speciella bakljus, vinge samt 20-tumsfälgar.

Som standard är Camaro LS och LT standardutrustade med 18- respektive 18- och 19-tumsfälgar skodda med 245 millimeter breda däck. Som brukligt på amerikanska bilar så är de av typen ”ballongdäck”, jämfört med europeiska muskelbilar, om man ser till profilhöjden som ligger på 55 procent av bredden. Till sin Camaro SS får man 20-tumsfälgar skodda med 245-däck fram och 275-däck bak. Profilhöjden mäter på dessa mer normala 45 respektive 40 procent.

Nya Camaro mäter 484 centimeter från för till akter och hjulbasen ligger på 285 centimeter. Den är bred, 192 centimeter, och höjden ligger på 138 centimeter. Bilen väger in på mellan 1 700 och 1 779 kilo beroende på motor och transmission. Således är SS-modellen med automatlåda tyngst i skaran.

Bakvagnen kan ses som lite icke-amerikansk när det gäller muskelvagnar från andra sidan Atlanten, eftersom Camaro bjuder på individuellt upphängda hjul. Detta borgar för en tryggare upplevelse bakom ratten samtidigt som komforten höjs ett snäpp eller två.

I februari är det alltså produktionsstart av nya Chevrolet Camaro med försäljningsstart bortåt mars nästa år. Den som är mer sugen på en taklös Camaro får hålla ut en aning längre. Någon gång i december 2009 eller januari 2010 finns dessa hos handlarna – i USA åtminstone.

Läs mer