Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
091006-cheva-caprice-ppv
091006-cheva-caprice-ppv
091006-cheva-caprice-ppv
091006-cheva-caprice-ppv Foto: Chevrolet / Wieck / License Agreement - Please rea

Chevrolet Caprice – ny polisbil för USA från Australien

Amerikanska fartsyndare får snart titta extra noga i backspegeln. Från och med 2011 kan nämligen nya Chevrolet Caprice dyka upp bakifrån. Chevrolet har presenterat den senaste specialbygga polisbilen – en etanoldriven V8-best med rötter i Australien.

 Den amerikanska polisstyrkan får snart ett sedan länge efterlängtat tillskott. Chevrolet presenterade under gårdagen en helt ny bil som ska hjälpa poliserna i jakten på buset. Nya Chevrolet Caprice Police Patrol Vehicle är ett namn som inte kan låta mer helamerikanskt. Lika helamerikansk är designen och det som finns under huven.

Caprice PPV drivs av en 6,0-liters E85-kompatibel V8-motor som skickar 355 hästkrafter och 520 Nm till bakhjulen via en sexväxlad automatlåda. 0-60 mph (96 km/h) uppges gå på strax under 6 sekunder medan toppfarten hålls hemlig. Chevrolet är medvetna om att en stor V8-motor inte är det bästa för polismyndighetens bränslekonto, från och med 2012 ska även en V6-motor erbjudas och Chevrolet påpekar noga att den stora V8-motorn är utrustad med ”   Active Fuel Management technology”.

Lika helamerikansk som namnet, designen och kraftkällan är inte bilens ursprung. Caprice PPV är i princip en maskerad version av Australien-byggda Holden Caprice, som i sin tur är en förlängd och mer exklusiv version av Holden Commodore och snart nedlagda Pontiac G8. För att göra det hela ännu lite mer förvirrat säljs Holden Caprice redan i dagsläget som Chevrolet Caprice i mellanöstern. Den nya polisbilen kommer inte att få någon civil motsvarighet i USA. Nya Caprice kommer endast att finnas som polisbil. Som fallet ofta är med polisfordon har även Caprice genomgått en mindre förvandling. För att klara av polistjänsten har Caprice bland annat fått en kraftigare generator, nytt kylsystem för motorolja, växellåda och servostyrning samt nya 18-tums stålfälgar. Självklart har även fjädring och bromsar uppgraderats och på insidan är det fullt med specialfunktioner och fästen för utrustning och vapen. Nya stolar ska göra det möjligt för poliserna att sitta med bältet för vapen och utrustning kvar runt midjan.

https://youtu.be/7lzT2IM0hAM?height=347&width=575