Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Toyota Prius är en hybrid. Numera är även Corvette en hybrid.Toyota Prius är en hybrid. Numera är även Corvette en hybrid.Toyota Prius är en hybrid. Numera är även Corvette en hybrid.
Toyota Prius är en hybrid. Numera är även Corvette en hybrid. Foto: Chevrolet

Chevrolet Corvette E-Ray officiell – ikonen har blivit hybrid

En fyrhjulsdriven supersportbil med elektrisk assistans. Då tänker du normalt inte på Chevrolet Corvette... men nu är det dags att ändra den tankegången. Nya Corvette E-Ray är en hybrid-Corvette.

I dag, den 17 januari 2023, är det på dagen exakt 70 år sedan första generationen Corvette för första gången presenterades för världen. Det var den 17 januari 1953 som den stod utställd på Motorama som var General Motors egen bilmässa som nämnda år huserade i New York. Resten är – som man säger – historia och första generationen (C1) är, precis som flertalet av efterföljande generationer, en av bilvärldens stora ikoner. Du kan för övrigt läsa vår njutbara provkörning av Corvette C1 här, dock av årgång 1957.

På 70-årsdagen passar Chevrolet på att visa upp Corvette med en drivlina som skiljer sig en smula från alla andra Corvette-drivlinor genom åren. Chevrolet har nämligen elektrifierat Corvette Stingray och samtidigt skruvat till tilläggsbeteckningen. Stingray har blivit E-Ray. Ligger rätt bra i munnen, faktiskt.

1 AV 4
Foto: Chevrolet
2 AV 4
Foto: Chevrolet
3 AV 4
Foto: Chevrolet
4 AV 4
Foto: Chevrolet

Corvette E-Ray har den vanliga smallblock-V8:an på 6,2 liter, LT2 kallad. Motorn, som har cylinderavstängningsteknik som gör att den kan köras med enbart fyra cylindrar när belastningen är av det lägre slaget, levererar 502 hästkrafter (369 kW) som nås vis 6 450 r/min och ett maxvrid på 637 newtonmeter vid 5 150 r/min.
Den mest anmärkningsvärda grejen med drivlinan är förstås elmotorn på 120 kW (163 hk) som driver framhjulen med hjälp av energi som lagras i ett litet litiumjonbatteri på 1,9 kWh.
Tillsammans med V8:an, som driver bakhjulen, ligger maxeffekten på 654 hästkrafter.

Corvette E-Ray, som alltså är fyrhjulsdriven och försedd med åttaväxlad dubbelkopplingslåda, når 97 km/h (60 mph) efter 2,5 sekunder vilket gör modellversionen till accelerationssnabbaste Corvetten någonsin. Exempelvis gör nya Corvette Z06 0-97 km/h (0-60 mph) på 2,6 sekunder (0-100 km/h på 2,7 sekunder).
Någon toppfartssiffra meddelas inte, däremot en tid för kvartsmilen – 10,5 sekunder med slutfart på 209 km/h. Även det snabbare än Corvette Z06 som utrustad med Z07-paket gör kvartsmilen på 10,6 sekunder.

1 AV 3
Foto: Chevrolet
2 AV 3
Foto: Chevrolet
3 AV 3
Foto: Chevrolet

Chevrolet lyfter fram ett ”stealth mode” (smygläge) som Corvette E-Ray besitter. Det är inget annat än ett läge där bilen kan framföras med enbart elmotorn som drivkälla. Elläget kan brukas i upp till 72 km/h. Chevrolet berättar inte hur långt det är möjligt att köra på endast el, men räkna inte med speciellt långa sträckor med tanke på det lilla batteriet. Om vi tippar så drar vi till med max ett par kilometer – om förutsättningarna är de bästa.

https://youtu.be/85A0IeV2oyc

Försäljningen inleds senare i år och de amerikanska priserna, utan diverse tillkommande avgifter, börjar på 104 295 dollar för coupéversionen, vilket motsvarar knappt 1,09 miljoner kronor, samt 111 295 dollar för cabrioleten, vilket i sin tur motsvarar strax under 1,16 miljoner kronor.

När du tittat på alla bilder i galleriet ovan får du inte missa att njuta av första generationens Corvette som vi provkör här nedan.

Eller du kanske hellre föredrar Corvette av ett mer modernt snitt? I så fall kan du nedan ta del av vår resa genom USA i en ny och gul Corvette Stingray.