The Cruise AV is designed to operate safely on its own, with no driver, steering wheel, pedals or other manual controls when it goes on the road in 2019.
The Cruise AV is designed to operate safely on its own, with no driver, steering wheel, pedals or other manual controls when it goes on the road in 2019.

Chevrolet lanserar bil utan ratt 2019

Chevrolet visar nu en första bild på hur deras självkörande bil Cruise AV kommer att se ut. Den saknar både ratt och pedaler, och ska börja byggas redan nästa år.

Så här kommer interiören att se ut i en bil man inte behöver, och inte ens kan, köra själv. I alla fall om man köper en självkörande bil från Chevrolet. Chevrolets första helt autonoma bil ska heta Cruise AV och det här är den första bilden som visar hur den kommer att se ut. Än så länge visar Chevrolet bara insidan av bilen som de beskriver som den första produktionsfärdiga bilen konstruerad från början för att vara självkörande.

Cruise AV blir inte en helt ny modell. Namnet är lite förvirrande eftersom Chevrolet har en modell som heter Cruze. Den har dock inget med Cruise AV att göra. Den självkörande bilen baseras i stället på elbilen Bolt EV. Att en biltillverkare presenterar planer på att inom en snar framtid starta serietillverkning av en självkörande bil är inget unikt, så gott som alla de stora tillverkarna har självkörande teknik på gång. Det udda med Chevrolets plan är att de helt och hållet slopar alla reglage som gör att en förare kan ta över kontrollen om tekniken fallerar. Cruise AV har varken ratt eller pedaler. De åkandes enda möjlighet att kontrollera bilen är att via pekskärmen säga åt den vart den ska åka. De första bilarna som letar sig ut på vägarna kommer sannolikt att ingå i en testflotta som ska fungera ungefär som Uber. Med en app i telefonen ska man kunna kalla till sig en Cruise AV och hoppa in.

Cruise AV använder fem LIDAR-sensorer, 21 radarsensorer och 16 kameror för att läsa av omgivningen och bygga upp en 3D-avbild. Bilen är utvecklad av av GM-ägda teknikföretaget Cruise Automation i San Francisco och är den fjärde generationen självkörande bil som GM har tagit fram bara under de senaste 18 månaderna. Omkring 50 exemplar av tredje generationens bil har körts inom ett begränsat område i San Francisco av anställda på Cruise Automation.