Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
101018-chevrolet volt 019
101018-chevrolet volt 019
101018-chevrolet volt 019
101018-chevrolet volt 019

Chevrolet Volt är snål i verkligheten – 0,19 liter per mil

Amerikanska Motor Trend lade nyligen vantarna på en Chevrolet Volt och åkte ut på testrunda. Efter drygt 48 mils vardaglig körning hade bilen förbrukat 8,93 liter bensin vilket ger 0,19 liter per mil.

I vilken bil har man möjlighet att komma 48,1 mil på endast 8,93 liter bensin? Ingen av de vi sitter i i dag, men Chevrolet Volt, som lanseras nästa månad fixar det.

Det är mer än två år sedan Chevrolet presenterade sin ”elbil” Volt. Först nu är det dags för den upphaussade bilen att gå till försäljning och den gör det knappast i skymundan. Volt har länge haft ögonen på sig från alla håll och kanter och nu senast har det varit ett himlans liv om att Chevrolet har benämnt den ”elbil”. Kritikerna säger att det helt enkelt är en plug in-hybrid men det stämmer inte helt och hållet det heller. Volt är en så kallad E-REV (Extended-Range Electric Vehicle) och kan förklaras som en elbil med längre räckvidd tack vare en förbränningsmotor. Men lösningen el/förbränningsmotor skiljer sig från de hybrider vi har på marknaden i dag. Enkelt förklarat driver aldrig förbränningsmotorn drivhjulen själv utan det är mestadels elmotorn som står för den kraften och i ”extrema” fall driver elmotorn hjulen tillsammans med förbränningsmotorn. Att köra Volt på ren elkraft, utan någon som helst inblandning från förbränningsmotorn är möjligt i upp till drygt sex mil, i alla fall på pappret.

För ett år sedan basunerade Chevrolet stolt ut att Volt nöjer sig med 0,1 liter bensin per mil. Även detta ifrågasattes, så klart. Nu har amerikanska motortidningen Motor Trend testat Chevrolet Volt och efter några dagar med bilen är de imponerade – över förbrukningen.

Visst, de kom inte ned till den siffra som Chevrolet presenterade förra året, men de lyckades komma ned i 0,186 liter per mil. Och det var inte efter att medvetet ha snålkört för att se hur snål bilen kan vara. Enligt Motor Trend har redaktionsmedlemmarna vardagskört bilen under 48,1 mil i och utanför Los Angeles, längs med motorvägar, landsvägar och andra vägtyper. Under dessa 48,1 mil behövde bensinmotorn bara suga i sig 8,93 liter bensin. Det skulle en snåldiesel (vill förvisso inte alls ha bensin då det är en diesel) eller en Toyota Prius bara kunna drömma om.

Under ett avslutande parti körde de 19,6 mil blandat av stadskörning, motorvägskörning och körning i bergig miljö med gott om höjdskillnader. Det var riktigt varmt ute så de körde med luftkonditioneringen på och lät bilen dessutom nå toppfarten en gång (163 km/h). När de sedan kontrollerade vad Volt hade dragit under de knappa 20 milen blev de överraskade – 0,32 liter per mil.

Läs gärna hela Motor Trends testkörningsrapport som du hittar via externa länken nedan.

Läs mer

Extern länk

127 MPG: This Volt Story Must Be Told (motortrend.com)