Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
080811-chevrolet-volt080811-chevrolet-volt080811-chevrolet-volt
080811-chevrolet-volt

Chevrolet Volt avslöjad i produktionsskick

Bilder på konceptbilen Chevrolet Volt har vi sett många av. Men den hett efterlängtade produktionsklara versionen av GM:s plug in-hybrid har dröjt och lyst med sin frånvaro. I ett nyhetsinslag från amerikanska ABC lyfter GM dock på skynket och ger oss en smygtitt på Volt.

GM, såväl som i princip hela den amerikanska bilmarknaden, lider svårt av de rekordhöga bensinpriserna. Förändringen som sker i USA beskrivs av analytiker som den mest omvälvande i modern tid – kunderna ratar de USA-typiska pick-uperna och suvarna till förmån för mer europeiska bilar. Försäljningen av pick-uper och suvar har minskat kraftigt och de amerikanska biltillverkarna tvingas nu sätta sina hopp till andra bilmodeller. GM:s extremt omtalade Chevrolet Volt anses av många vara den bil som både ska rädda GM och ta företaget till toppen igen. Förhoppningen är att Volt ska göra för GM vad Prius har gjort för Toyota.

Konceptbilen visades för första gången på Detroitsalongen 2007, sedan dess har vi bara fått se en diffus designskiss från ett vindtunneltest (bilden ovan). Nu kan vi se att den produktionsklara bilen som syns i nyhetsinslaget är närmast identisk med den som ses på designskissen. Det är egentligen inte mycket som skiljer från konceptet heller för den delen. Den amerikanska nyhetskanalen ABC fick ett besök i GM:s designstudio. Bilen som GM:s chef för exteriör design Michael Simcoe visade upp är visserligen bara en lermodell, men vi kan ändå se att man håller fast vid de ursprungliga Volt-linjerna. Dessvärre får vi bara se delar av fronten, och det är fortfarande oklart om GM väljer att behålla den coupeliknande formen. ABC uppger att man inte gör det utan satsar på en mer traditionell sedanversion med fyra dörrar.

GM har ändrat sig fram och tillbaka om när de kan ha Chevrolet Volt färdig för lansering. Det senaste budet är att premiären ska ske 2010, vilket verkar gälla allt jämt. GM:s fokus ligger dock på USA, vi européer får sannolikt vänta ytterligare ett år på Volt. Vissa rykten antyder att Volt kan komma till Europa som en Opel, andra säger att Saab ska få ta del av den dyra tekniken. GM är emellertid inte ensamma om att utveckla en plug in-hybrid. Toyota uppges kunna ha en plug in-hybrid klar 2010 och Volkswagens konceptbil Golf TwinDrive skvallrar om att även VW har något på gång.

https://youtu.be/BZk4A7lUlD4?height=347&width=575

Läs mer