Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
080819-volt-opel-europa080819-volt-opel-europa080819-volt-opel-europa
080819-volt-opel-europa

Chevrolet Volt blir Opel Volt i Europa

Uppgifterna om General Motors plug in-hybrid Chevrolet Volt fortsätter att komma i en strid ström. Nya bilder, nya detaljer och nya uppgifter om europalanseringen avslöjar en hel del om bilen som ska rädda GM.

General Motors fortsätter att titt som tätt spotta ur sig nyheter om plug in-hybriden Chevrolet Volt. Nyligen visades ett antal nya bilder som visar vissa detaljer på bilen och några som visar hur utvecklingsarbetet går till. Dessutom har GM avslöjat vissa detaljer rörande det så viktiga batteripaketet- GM avslöjar att batteripaketet är på 16kWh, att det väger 118 kilo och att all den huvudsakliga tekniken ryms i en T-formad konstruktion som utvecklas för att kunna ta plats i ett antal olika chassikonstruktioner. Och det är här det börjar bli riktigt intressant. Nya uppgifter säger nämligen att Volt-tekniken ska spridas till flera delar av GM:s flotta.

Förutom Volt arbetar GM på två nya plug in-hybrider som ska bygga på E-Flex-konstruktionen som debuterar i Volt. Inför en kommande europalansering har GM ställts inför ett antal svåra frågor. Volt kommer med all sannolikhet att bli en relativt dyr bil, och att sälja en dyr bil med Chevrolet-märke rimmar illa med GM:s europeiska märkesstrategi. På den här sidan Atlanten vill GM att Chevrolet ska vara budgetmärket, medan Opel och i viss mån Saab ska stå för premiumförsäljningen. Att sälja Volt under Chevrolet-märket ses därför inte som ett alternativ. I stället verkar det nu som att Opel kommer att få stå för europaförsäljningen, i alla fall inledningsvis. Över ett längre perspektiv är det nämligen tänkt att Volt-tekniken ska användas i flera andra modeller. Den första bilen i Europa blir med all sannolikhet en premiuminriktad Opel. Denna kan framöver få sällskap av andra modeller, bland annat en mer budgetinriktad Chevrolet-version.

Dessutom meddelar Brittiska Autocar att GM och den brittiska regeringen för samtal angående en eventuell produktion av europeiska versioner av Volt i Storbritannien. Den för tillfället underutnyttjade Vauxhall Astra-fabriken i Ellesmere Port uppges ligga bäst till för Volt-produktion och GM:s europachef Carl-Peter Forster uppges ha sagt att man noga överväger att bygga Volt i Storbritannien. GM uppges planera för en europalansering av Volt 2011, ett år efter säljstarten i USA. Det är som sagt ännu oklart i vilken skepnad och under vilket namn Volt kommer till Europa, men lita på att även dessa uppgifter kommer att ”läcka” ut från GM allt eftersom.

Läs mer