100426-chevrolet-volt-mpv5

Chevrolet Volt MPV5 är Volt i större kostym

Precis som väntat premiärvisar General Motors en konceptbil i Peking. Lika väntat var att det handlar om en ny variant av plug in-hybriden Chevrolet Volt. Med tillägget MPV5 har Volt blivit en fullstor familjebil.

 Redan härom veckan avslöjades Chevrolet Volt MPV5 i form av läckta patentskisser. I Peking är det dock den riktiga varan som visas. Teknikens Världs utsände Hans Hedberg och alla de andra besökarna kan för första gången klämma på den helt nya MPV-versionen av Chevrolet Volt.

Trots att Volt MPV5 är en helt ny konceptbil så känns den väldigt bekant. Det har sin logiska förklaring i att fronten och baken är direkt hämtade från vanliga fyrsitsiga Volt och det som finns däremellan, fönsterlinje, dörrar och taklinje, är hämtat från konceptbilen Chevrolet Orlando. Chevrolet har alltså gjort det lätt för sig, men vad gör det när resultatet övertygar och redan ser produktionsmässigt ut? Även det som finns under skalet är hämtat från en annan bil. Drivlinan är densamma som i Volt och enligt Chevrolet är hela syftet MPV5-konceptet att visa vilka typer av bilar som kan använda Voltec-systemet. Volt MPV5 är 18 centimeter längre, 7 centimeter bredare och 18 centimeter högre än vanliga Volt. De extra centimetrarna gör att fem personer kan åka i bilen och att 863 liter bagage får plats bakom baksätet. Om baksätet fälls går det in hela 1 764 liter. 

Volt MPV5 är inte riktigt lika effektiv som den mindre Volt. Extra vikt och större luftmotstånd gör att räckvidden stannar på 51,5 kilometer vid ren eldrift. Vanliga Volt kan färdas upp till 64 kilometer på el. Men precis som i Volt kommer 1,4-litersmotorn till undsättning och laddar upp batterierna för att på så sätt förlänga räckvidden till totalt 482 kilometer.

Läs mer