Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
100606-chrysler-gaspedal100606-chrysler-gaspedal100606-chrysler-gaspedal
100606-chrysler-gaspedal Foto: LK Photographic, Inc.

Chrysler återkallar självgasande bilar

Även Chrysler är drabbade av gaspedaler som lever eget liv. Chrysler har inte fått några rapporter om olyckor men väljer att återkalla tusentals bilar av modellerna Dodge Caliber och Jeep Compass.

       Det är tydligen inte bara Toyota som har problem med gaspedaler. I förra veckan blev det känt att Amerikanska trafiksäkerhetsverket NHTSA har påbörjat en undersökning av Ford Fusion och Mercury Milan efter rapporter om golvmattor som låser fast gaspedalen. Nu meddelar även amerikanska Chrysler att några av deras bilar är drabbade av samma fel som miljontals Toyota-bilar, det vill säga gaspedaler som kan fastna helt eller återvänder till tomgångsläget för långsamt.

Chryslers bilar har varit föremål för undersökning sedan en dryg månad tillbaka. Fem kunder har rapporterat om eventuella fel. Chrysler säger sig inte känna till några olyckor relaterade till felet. Chrysler påpekar också att alla deras bilar är utrustade med ett så kallat brake override-system som griper in och stryper motoreffekten om bromspedalen och gaspedalen trycks ned samtidigt. De väljer ändå att ta det säkra före det osäkra och återkallar 34 614 bilar av modellen Dodge Caliber och 90 exemplar av Jeep Compass. Alla bilar är utrustade med automatlåda och är byggda mellan den 7 mars och 19 maj 2006. Majoriteten av bilarna finns i USA men cirka 1 500 finns på olika internationella marknader.

Den krånglande pedalkonstruktionen är tillverkad av CTS Corp., samma företag som har levererat pedaler till Toyota. Enligt Chrysler rör det sig dock inte om samma konstruktion, delarna som levereras till Chrysler är en helt annan konstruktion och tillverkas med andra metoder. 

Läs mer