Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
100608-chrysler-eu-lancia100608-chrysler-eu-lancia100608-chrysler-eu-lancia
100608-chrysler-eu-lancia

Chrysler försvinner från Europa – Lancia tar över

Nu är det bestämt. Chrysler blir ett minne blott på det europeiska fastlandet när Fiat-ledningen stökar om i leden. I Chryslers frånvaro ska Lancia växa som märke och bli en spelare att räkna med.

 Ända sedan Fiat tog kontrollen över Chrysler har det stått klart att det kommer att hända stora saker inom organisationen. Bilmärken flyttas hit och dit och bilmodeller ska flyttas över Atlanten. En av de största förändringarna i Europa är att bilar med Chrysler-märke i fronten inte längre kommer att säljas här. Nu meddelar Fiat att omställningen redan har påbörjats.

Omkring 1 200 Chrysler- och Lancia-återförsäljare runtom i Europa har fått veta att deras nuvarande kontrakt avslutas den 31 maj nästa år. Fiats mål är att vid den här tiden nästa år ha ett helt nytt försäljningsnätverk för Chrysler- och Lancia-bilarna som då endast kommer att säljas som Lancia-bilar. Chrysler kommer dock att ha fortsatt liv i Storbritannien och Irland eftersom Lancia inte finns etablerat på de brittiska öarna.

Fiats försäljningschef Lorenzo Sistino tror att återförsäljarna kommer att gynnas av den här förändringen eftersom de får tillgång till en större produktportfölj. När Sistino talade på Automotive Dealer Day i Verona i förra veckan sade han också att Chrysler-ägda Dodge ska finnas i Europa även i fortsättningen men bara som ett nischmärke. De enda modeller som ska importeras till Europa blir Charger, Challenger och Viper. Chrysler-säljare som även säljer Jeeps modeller ska framöver bara sälja Jeep-bilar.

För oss i Sverige, och för de flesta andra i Europa för den delen, är Lancia ett relativt anonymt märke. Vi är till exempel betydligt mer bekanta med Chrysler Voyager än Lancias lilla MPV-modell Musa. Men Lancia är ingen obetydlig spelare, förra året såldes 121 000 bilar i Europa, låt vara att 102 000 av dessa såldes på hemmarknaden Italien. Chrysler försäljning i fjol uppgick till endast 11 500 bilar.

Läs mer