Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
090803-chrysler ptcruiser
090803-chrysler ptcruiser
090803-chrysler ptcruiser
090803-chrysler ptcruiser

Chrysler PT Cruiser benådad

Redan för två år sedan talades det om retrobilen Chrysler PT Cruisers död. I vintras kom det officiella uttalandet – PT Cruiser går i graven i sommar. Nu har Chrysler haft en ”change of heart” – modellen ska leva vidare.

I februari år 2000 startade produktionen av en bil som mer eller mindre drog igång en då oanad retrotrend – Chrysler PT Cruiser (VW New Beetle två år tidigare får dock ses som riktiga startskottet). Därefter har den något annorlunda bilen tillverkats i över 1,3 miljoner exemplar.

I och med Chryslers ekonomiska problem de senaste åren tilltog det redan under 2007 rykten om att den amerikanska biltillverkaren klipper av PT Cruiser från modellutbudet. Det offentliga uttalandet gjordes i januari i år av Chrysler LLC:s vd Tom LaSorda. Han berättade att PT Cruiser går i graven för gott nu i sommar då produktionen av modellen stoppas.

Men så blir det inte visar det sig nu. Nybildade Chrysler Group LLC:s informerar att bilen, ”som är för häftig för att kunna kategoriseras” (Chryslers formulering) och som har vunnit en lång rad utmärkelser, ska fortsätta att produceras vid Chrysler fabrik i Toluca, Mexiko.

Vi kan alltså räkna med en rad nya modellserier av PT Cruiser de närmaste åren. Den senaste modellen går under namnet PT Dream Cruiser 5. Dessförinnan har följande avverkats – PT Dream Cruiser Serie 1, 2, 3 och 4, The Flames, Woodie, PT Turbo och Chrome, PT Cruiser Convertible, PT Cruiser facelift 2006, PT Street Cruiser Route 66, Street Cruiser Pacific Coast Highway Edition och sist, men inte minst, Street Cruiser Sunset Boulevard Edition.

På bilden ser vi en vanlig PT Cruiser facelift från 2006.

Läs mer

Test och provkörningar