Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
100630-chrysler-pt-cruiser
100630-chrysler-pt-cruiser
100630-chrysler-pt-cruiser
100630-chrysler-pt-cruiser Foto: Frenak

Chrysler PT Cruiser tas ur produktion

Det har sagts några gånger tidigare men: Nu tas Chrysler PT Cruiser ur produktion. Den retrodesignade amerikanen har visat sig vara ovanligt seglivad men om bara några dagar är det slut.

Redan 2007 började det pratas om att Chrysler PT Cruiser skulle läggas ned och i början av 2009 berättade Chryslers vd Tom LaSorda att modellens dagar var räknade. Men så blev det inte. Chrysler fick kalla fötter och lät PT Cruiser hänga med ytterligare en tid. Nu verkar det dock som att tiden slutligen har sprungit ikapp Chryslers ålderstigna modell.

Enligt Detroit Free Press ska produktionen av PT Cruiser i Chryslers fabrik i Toluca, Mexiko, avslutas redan den 9 juli. Under de senaste åren har PT Cruiser varit en doldis med dalande försäljningssiffror men för några år sedan var den en av Chryslers bästsäljare. Sedan lanseringen i februari år 2000 har drygt 1,3 miljoner bilar sålts. Men det är inte för dess plats i försäljningsstatistiken vi kommer att komma ihåg PT Cruiser. Tillsammans med VW Beetle, Plymouth Prowler, Chevrolet HHR, Ford Thunderbird och Mini Cooper var den med om att starta den retrovåg som sköljde över bilindustrin i början av 2000-talet. Den hjälpte också till att ge Chrysler en image av att våga prova nya designgrepp. Inledningsvis överträffades Chryslers försäljningsprognoser och PT Cruiser var en av mycket få bilar av mindre storlek som sålde i stora antal i USA.

Trots de fina försäljningssiffrorna och den enorma populariteten i hemlandet USA har Chrysler valt att inte utveckla någon ny generation PT Cruiser.

Läs mer

Test och provkörningar