Citroën Berlingo utsedd till Årets skåpbil

Årets Bil känner du nog till, men det finns en motsvarighet för skåpbilar. Citroën-modellen Berlingo har nu tagit titeln för andra gången.

De flesta känner nog till utmärkelsen Årets Bil. Den europeiska utmärkelsen har hängt med sedan 1964 och vann senast av Volvo XC40. Det svenska märket kammade även hem den internationella motsvarigheten med modell XC60.

Men det finns även en liknande utmärkelse för skåpbilar: International Van of The Year, och den har under bilsalongen för transportbilar i Hannover tilldelats Citroën Berlingo.

Dagens Berlingo är den tredje generationen sedan starten 1996 och totalt har modellen sålts i mer än 1,5 miljoner exemplar. Nya Berlingo prisades av juryns, som består av 25 journalister, för att den finns i två storlekar, för sin komfort och säkerhetsnivå – bilen har 20 förarassisterande system och fyra för uppkoppling.

Det är femte gången Citroën kammar hem titeln och andra gången Berlingo gör så – första gången var 1997. I klippet nedan ser du en radda av Cittror med skåp. Kommer du ihåg dem?

Vi på Teknikens Värld är mest bekanta med Berlingo som transportör av människor men i nummer 14/2009

 gjorde vi ett omfattande test av skåpbilar och Berlingo vann sin klass.

https://youtu.be/sGM0UvMn95Y