Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
1 AV 2
Efter bil- eller hundbursköpet kan det vara för sent
2 AV 2
Foto: www.rouillac.com

Citroën byggd i trä såld för rekordsumma

Den tog fem år att bygga, nu är snickarens unika Citroën 2CV klubbad på auktion för över 2,7 miljoner kronor.

Citroën 2CV kan utan större tvekan beskrivas som en enkel och primitiv bil. Nu har dock modellen ropats in på en auktion för ett rekordpris – och det för ett exemplar som är inte får köras på allmän väg och dessutom är byggd i trä. Bilen klubbades för 240 000 euro, över 2,7 miljoner kronor. Det är över 460 000 kronor mer än någon 2CV tidigare sålts för – en udda Saharaversion med fyrhjulsdrift och dubbla motorer. 

1 AV 3
Foto: www.rouillac.com
2 AV 3
Foto: www.rouillac.com
3 AV 3
Foto: www.rouillac.com

Träbilen tog snickaren (vad annars?) Michel Robillard fem år och cirka 5 000 timmar att bygga. Bland träslagen märks valnöt-, äppel-, päron- och körsbärsträ. Bilen är byggd på ett Dyanechassi från 1969 och under (trä)huven finns en en välkänd luftkyld tvåcylindersmotor på 602 kubikcentimeter.

Bilen har ställts ut under en mängd evenemang och kommer även fortsättningsvis exponeras för allmänheten på inroparen, 2CV-fantasten Jean-Paul Favand, driver ett museum med tivoliobjekt och andra märkliga prylar.

https://youtu.be/yPiuQmrSwdk

Michel Robillard är dock inte sysslolös bara för att hans 2CV:a har ny ägare. Han har redan börjat bygga nästa träbil: en Citroën DS21 Décapotable Chapron som ska stå klar om tre år.