Citroën C-Elysée och C4 L officiella

Citroën hämtar inspiration och delar från koncernsyskonet Peugeot 301 och lanserar de små sedanerna C4 Elysée och C4 L. Precis som 301 är de främst riktade mot de östeuropeiska och asiatiska marknaderna.

Det börjar bli trångt på marknaden för små sedanbilar som nyligen lanserade Skoda Rapid och Peugeot 301. Nu lanserar Citroën sina tolkningar av 301, i C-Elysée (den grå bilen i bildspelet nedan) syns tydliga släktdrag med Peugeot, med annorlunda front och bakljus som skiljer de båda åt.

 Namnet drar på franska paradgatan Champs-Élysées i Paris ochC-Elysée kommer byggas i Spanien. Huvudmarknaderna är främst de öst- och centraleuropeiska marknaderna såväl som den asiatiska. I Sverige är segmentet med små sedaner än så länge ganska litet och det är tveksamt om bilen letar sig uppåt våra vägar i någon större utsträckning, möjligtvis om det framöver kommer en kombiversion.Citroën har inte släppt några bilder på interiören men det är troligt att den inte kommer skilja sig väsentligt från Peugeot 301.

 Två bensinare och en turbodiesel kommer finnas till en början. Bensinmotorerna på 1,2 och 1,6 liter är helt nya och ger var och en 72 och 115 hästkrafter. Dieselmotorn blir den välkända 1,6-liters HDi-motorn på 92 hästkrafter.

 Den lite lyxigare i Cittra-duon, C4 L, kommer säljas från första hälften 2013 och kommer att tillverkas i ett antal länder, bland annat i Wuhan, Kina. Det stämmer bra in med Citroëns planer att slå sig in på den kinesiska marknaden. C4 L kommer få lite hetare motorer, men vilka det blir vill man inte säga. Däremot är det inte helt otroligt att PSA-gruppens turbomotor på 1,6 liter letar sig ner under huven. På dieselsidan lär både en 1,6 och en 2,0 liters motor finnas i tillvalslistan.