Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
091111-citroen-c-zero
091111-citroen-c-zero
091111-citroen-c-zero
091111-citroen-c-zero

Citroën C-Zero – 100 procent elektrisk

Den som får en déjà vu-känsla har inte helt fel. Vi har sett Citroëns nya elbil C-Zero förut, men då hette den Peugeot iOn och innan dess Mitsubishi iMiev. Nu presenterar Citroën sin version och försäljningen startar sent nästa år.

Nu presenterar Citroën sin andra helt elektriska bil. Den första var Berlingo First Electric som utvecklades i samarbete med Venturi och lanserades i fjol. Även den här gången har Citroën tagit hjälp utifrån. Déjà vu-känslan infinner sig direkt när de första bilderna på Citroën C-Zero beskådas. Har vi inte sett det här förut? Jo, vi har sett exakt det här förut, två gånger till och med. Först lanserade Mitsubishi sin iMiev och på årets Frankfurtsalong var det dags för Peugeot att visa sin iOn.

När Mitsubishi iMiev testades mot Think City var omdömet om den japanska elbilen blandat. Framförallt den korta räckvidden oroade. Det hindrar in Citroën från att hävda att deras C-Zero ska sätta bra fart på Citroëns jakt på lägre utsläpp. Precis som utanpå skalet känner vi igen det mesta undertill. C-Zero, likt iOn, är knappa decimetern längre än det japanska syskonet, i övrigt är allt detsamma. Bilen drivs av en elmotor på 47 kW och 180 Nm i vridmoment. Kraften skickas till motorn från ett litiumjonbatteripack på 330 volt som är monterat i bilens golv. Med fulladdade batterier klarar sig C-Zero 13 mil och när kraften är slut tar det sex timmar att ladda fullt i ett vanligt eluttag. Om det brinner i knutarna kan man snabbladda på 30 minuter och få 80 procent av batterikapaciteten.

Citroën vill framhålla enkelheten med C-Zero. Den ska vara precis som vilken annan bil som helst att köra och använda. Bilen har plats för fyra, bagageutrymmet sväljer 166 liter och bilen körs som vilken annan automatväxlad bil som helst. Enda skillnaden, bortsett från avsaknaden av motorljud, är att ett bip-ljud bekräftar att bilen är på. Toppfarten anges till 130 km/h och 0-100 km/h går på inte så värst sportbilslika 15 sekunder.

Citroën tillägger att C-Zero inte är den enda miljönyheten som kommer inom kort. Nästa år ska stopp/start-system finnas i de flesta Citroën-modeller och 2011 kommer den helt nya hybriden DS5.

Test

Läs mer