Citroën C3 kan bli ”WRC-bil” för gatan

Många har en, även syskonmärket Peugeot. Citroën bör därmed också ha en ”GTI-bil” för att fullt ut kunna flirta med bilköparna. Nu kan lilla C3 vara på väg att tuffa till sig med hjälp av gener från den WRC-bilen.

Citroën har en hel drös modeller i sitt utbud men det är något som saknas, nämligen en mer prestandaorienterad modellversion. De hade tidigare modeller som med VTS-beteckning stack ut som märkets motsvarighet till Peugeots GTi-modeller och för all del Volkswagen GTI-modeller, bara för att nämna ett par konkurrenter. Men det är länge sedan VTS-beteckningen användes – C2 och C4 var de sista modellerna att använda bokstavskombinationen. Det var för sju, åtta år sedan.

Nu verkar det dock som att Citroën kan vara på väg in i ”GTI-spåret” igen. Om det blir den gamla VTS-beteckningen som dammas av återstår att se, men att något verkar vara på gång är tydligt. Citroëns vd Linda Jackson har uttryckt sig positivt kring en att göra en prestandaversion av dagens C3 som är helt ny på marknaden, och då med kopplingar till WRC-bilen som i form av årets utgåva inte har nått några direkta framskjutna placeringar.

Linda Jackson erkänner att en sådan bil inte är det viktigaste i nuläget, så prioriteten är förmodligen inte den högsta, men vill att den, om en C3 WRC för gatan ska bli verklighet, ska sticka ut ur mängden på ett Citroën-vis. ”Den kan inte vara mjuk och den måste vara trovärdig”, ska hon ha sagt medan hon gett företagets produktchef Xavier Peugeot uppdraget att ta fram en rallyinspirerad C3 som uppfyller hennes och företagets önskemål.

En prestandafylld Citroën C3 skulle konkurrera med bland annat Peugeot 208 GTi, Ford Fiesta ST och Volkswagen Polo GTI.