Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
080709-citroen-c3-picasso080709-citroen-c3-picasso080709-citroen-c3-picasso
080709-citroen-c3-picasso Foto: Centre de Création Citroën _ VirtualLab

Citroën C3 Picasso – första bilderna

Citroën visar nu de första bilderna på nya C3 Picasso. Med en stor vindruta som främsta säljargument vill Citroën erbjuda en bil som ska ge alla passagerare god komfort, samtidigt som de sitter i en skulptural kaross.

Citroëns Picasso-modeller har haft förhållandevis framgångsrika liv. I det överbelamrade MPV-segmentet har de stått ut med sina annorlunda och ofta attraktiva former. Nu visar Citroën de första bilderna på den nyaste i skaran av Picasso-modeller. Citroën C3 Picasso är den hittills minsta i familjen och baseras på kommande generation C3.

Citroën vill gärna framhålla att C3 Picasso är så mycket mer än en vanlig MPV. De är särskilt stolta över hur de anser sig ha lyckats kombinera runda linjer med raka, styrka med charm, moderna former med retroformer och stora utrymmen med böljande linjer. Vad de exakt menar med det är svårt att veta, men de verkar i alla fall vara nöjda med hur C3 Picasso ser ut. Visst märks släktdragen från det större syskonet C4 Picasso men även från nya C5, speciellt framtill.

Nya C3 Picasso mäter 4,08 meter på längden, 1,73 meter på bredden och 1,62 meter på höjden. Bagageutrymmet rymmer 500 liter när alla fem stolar är i upprätt läge. Citroën har lagt ned mycket energi på att skapa en anpassningsbar kupé. Den bakre sätesraden är uppdelad i tre sektioner och varje del kan flyttas 15 centimeter framåt eller bakåt oberoende av hur de andra är placerade. Sätena kan även fällas framåt med ett enhandsgrepp. Om så görs skapas ett helt plant lastutrymme fram till den främre passagerarstolens rygg.

Med C3 Picasso fortsätter Citroën sin tradition med gigantiska vindrutor. När panoramaglastaket kryssas för i tillvalslistan blir vindrutan som flyter ihop med taket hela 4,52 m2 stor. Inledningsvis erbjuds C3 Picasso med fyra motoralternativ, två bensinmotorer och två dieslar. Informationen om motorerna är i dagsläget knapphändig, vi vet inte mycket mer än att den minsta dieselmotorn släpper ut minst koldioxid med sina 125 gram per kilometer. Ingen av dessa motorer klarar alltså miljöbilsgränsen, vilket är lite av en besvikelse. Men lita på att Citroën har minst en miljövänlig motor att ta fram ur bakfickan framöver.

Den publika debuten för C3 Picasso är schemalagd till bilsalongen i Paris i oktober. Till återförsäljarna når bilen tidigt nästa år.

Provkörning