Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Citroën

Citroën C3 uppdateras – här till sommaren

Citroëns storsäljare C3 uppdateras och får bland annat de komfortabla stolarna från C4 Cactus och C5 Aircross. Citroën satsar också på att erbjuda bilkunderna möjlighet att skräddarsy sin bil med totalt 97 olika designmöjligheter – bara på utsidan.

Vissa bilmärken rör sig mot enklare och smalare modellprogram med färre möjligheter att förändra bil efter behov. Citroën kör åt andra hållet med sin uppdaterade småbil C3. Tredje generationen av storsäljare i Europa – totalt 4,5 miljoner byggda bilar – presenterades 2016 och enligt vedertagen bilstandard är det nu dags för en ansiktslyftning.

Lika vedertaget är att förnya fronten i samband med ett lyft och nya C3 blir mer lik sina syskon i suv-segmentet med den tydligt delade fronten och markerade lyktorna. Den typiska Citroën-detaljen på dörrsidorna får också ett nytt utseende. Tillsammans med ett par nya takfärger och andra detaljer erbjuder Citroën totalt hela 97 olika varianter av modellens exteriördesign, från det tidigare erbjudandet på 36 olika varianter.

Citroën försvarar det bredare utbudet med att 34 procent av alla som köper bil i B-segmentet fattar sitt beslut beroende på design, jämfört med 22 procent i snitt för alla bilkategorier. Enligt Citroëns egen statistik väljer också hela 65 procent av köparna av utgående C3 tvåfärgade bilar.

Foto: Citroën

På insidan är det mest tekniska nyheter under skalet och bakom den sju tum stora pekskärmen. Nytt på insidan är de speciella stolarna som C3 hämtar från suv-syskonet C5 Aircross. Stolarna är väldigt mjuka och ger en unik känsla under rumpa och lår. Citroën pekar också ut fjädringen som unik och ny men det blir inte Citroëns Progressive Hydraulic Cushions, från C5 Aircross, i nya C3.

I och med uppdateringen av Citroën C3 blir valmöjligheterna, att göra bilen med personlig, betydligt större.I och med uppdateringen av Citroën C3 blir valmöjligheterna, att göra bilen med personlig, betydligt större.I och med uppdateringen av Citroën C3 blir valmöjligheterna, att göra bilen med personlig, betydligt större.
I och med uppdateringen av Citroën C3 blir valmöjligheterna, att göra bilen med personlig, betydligt större. Foto: Citroën

Citroën har uppdaterat assistanssystemen och plockar in totalt tolv tjänster i C3. Autobromsen stannar bilen i farter över 5 km/h och känner igen stillastående och rörliga föremål samt fotgängare. Filkörningsassistenten fungerar i hastigheter över 60 km/h och C3 har också skyltläsning och adaptiv farthållare.

Foto: Citroën

Under huven uppdaterar Citroën motorutbudet och säljer C3 med trecylindriga bensinmotorer. Det finns också ett dieselalternativ. Samtliga motorer säljs med en femväxlad manuell låda som standard men betalar du lite extra kan du få en sexstegad automat till den effektstarkare bensinaren.

Ansiktslyfta C3, som är precis under fyra meter lång, ska börja säljas under sommaren 2020.