Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Citroën C4 CactusCitroën C4 CactusCitroën C4 Cactus
Citroën C4 Cactus Foto: MARK LLOYD

Citroën C4 Cactus officiell – taggad till tusen

Från konceptbil i höstas till färdig kärra i början av 2014. Snacka om att Citroën har varit taggade till tusen för att få ut C4 Cactus. Utöver namnet är både utseende och finesser minst sagt utstickande.

Det är inte ens ett halvår sedan Citroën visade upp konceptbilen Cactus på bilsalongen i Frankfurt. En bil som stack ut lite extra bland alla andra bilar där, med sina runda former och legoliknande sidor. Men konceptbilen Cactus var egentligen resultatet av en resa som Citroën påbörjade redan 2007 med konceptbilen C-Cactus, om än i betydligt mindre behagligt utförande än dagens uppvisning.

Nu är det alltså den färdiga produktionsbilen som visas upp och Citroën ska ha en eloge för att så få detaljer har gjorts om från konceptstadiet. Man skulle kunna kalla Citroën för vågliga i en värld där många biltillverkare visar koncept som folk går igång på, men som blir platt fall när produktionsversionerna presenteras.

C4 Cactus har bara genomgått små förändringar inför produktionen, exempelvis ytterbackspeglarna är förenklade, så även strålkastarna och takkonstruktionen med B-stolpar tillkomna. Detaljer som gör bilen mer praktisk att leva med helt enkelt.

C4 Cactus har formgivits med målet att förena utseende med funktion. Citroën har varit ute efter att skapa en bil som sticker ut från mängden, vilket de helt klart har lyckats med, samtidigt som utrymme och effektivitet har varit ledord vid utvecklingen. Rena, raka linjer utan några som helst aggressiva och skarpa kanter. Samtidigt som C4 Cactus är förmodat snäll mot omgivningen är den också snäll mot sin ägare. Citroën har försett C4 Cactus med något de kallar för Airbump. Det är de detaljer som nästan ser ut som legoklossar på sidorna samt fram och bak. Dessa ”luftkuddar”, som finns i fyra olika färger för att matcha bilens tio valbara karossfärger på bästa sätt, är gjorda av termoplastisk polyuretan som med sin absorptionsförmåga sägs ge bilen ett dagligt skydd mot dörruppslag och sammanstötningar. Luftkuddarna ska vara underhållsfria och sänka service- och reparationskostnader.

Citroën C4 Cactus är ingen jätte till bil. 4,16 meter mäter den på längden. På övriga ledder är den 1,73 meter samt 1,48 meter – bredd och höjd i nämnd ordning. Hjulbasen mäter 2,3 meter och med korta överhäng fram och bak gynnas utrymmena interiört. För att ytterligare frigöra utrymme på insidan har instrumentbrädan utformats horisontellt utan att bygga allt för mycket på höjden. Här är inte heller ett myller av knappar utan det mesta sköts via den stora, centrala skärmen. Inte ens växelväljaren på bilar med ETG-automatlåda har fått ta plats utan den består av en enkel knapplösning på mittkonsolen. Däremot har en ”handbromskrycka” fått uppta plats. En elektronisk lösning med knapp hade sannolikt varit en utrymmesbesparande finess.

Framsätena ser nästan ut att bilda en hel soffa med plats för tre, precis som på konceptbilen. Men så är inte fallet. Mittarmstödet kan visserligen fällas upp för att bilda ett ”ryggstöd” och platsen skulle eventuellt kunna fungera som en nödsittplats, om det inte vore för att säkerhetsbälte saknas där.

En speciell detalj på passagerarsidan fram är krockkudden. Den är inte placerad i instrumentbrädan som brukligt, utan sitter i taket och täcker hela vindrutan när den utlöses.

Trots att C4 Cactus nästan är ett par decimeter kortare än syskonbilen C4, som har samma avstånd mellan hjulaxlarna, är benutrymmet i baksätet ungefär detsamma. Bakom bakre ryggstödet finns 358 liter bagageutrymme. 50 liter mindre än i en vanlig C4.

Citroën C4 Cactus har en hel del modern teknik i sig som lär locka. Förutom den stora 7-tumsskärmen där allt mellan himmel och jord styrs kan systemet via 3G även koppla upp sig mot Citroëns applikationsportal som bland annat bjuder på trafikinformation i realtid och guidning till närmaste bensinmack med lägsta pris.

Parkeringsassistans, backkamera, start i backe-assistans och SOS-anropssystem är andra finesser som C4 Cactus är utrustad med.

Jämfört med vanliga C4 är C4 Cactus en riktigt lättviktare. 965 kilo är 200 kilo lättare än sitt aningen större syskon. Det påverkar så klart bränsleekonomin åt rätt håll. Utan att exakt specificera motoralternativen nämner Citroën att bensinversionen släpper ut under 100 gram koldioxid per kilometer medan dieselversionen når ner till 82 gram per kilometer med en förbrukning på låga 0,31 liter per mil. Båda motorerna möter de kommande Euro 6-avgaskraven.

Citroën nämner ingenting om lufthybriddrivlinan Hybrid Air, men sannolikt lär en sådan konfiguration dyka upp till C4 Cactus inom max ett par år.

Bäst av allt med C4 Cactus är ändå de totala ägandekostnaderna som, enligt Citroën själva, har sänkts med nästan 20 procent jämfört med de bästa kompakta halvkombibilarna i C-segmentet i dag. Detta tack vare låga bränslekostnader men också på grund av att antalet slitdelar ska vara färre och reparationskostnaderna lägre i och med luftkuddarna Airbump.

Något lanseringsdatum eller några prisuppgifter delar inte Citroën med sig av i dag.

https://youtu.be/j8DDAI91q7A?width=575&height=353