Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Citroën C6Citroën C6Citroën C6
Citroën C6

Citroën C6 läggs ned

En klart udda fågel, men en intressant sådan. Det är vad Citroëns flaggskepp C6 är. Nu ska den läggas ned, redan i år.

19 december 2012 kommer att ses som en sorgens dag för alla C6-fans där ute i världen. Då ska nämligen Citroën avsluta tillverkningen av modellen som varit märkets flaggskepp sedan 2005.

 C6 visades som konceptbil redan 1999 då den kallades för C6 Lignage. Det var året innan företrädaren XM försvann ur bilden.

 Citroën C6 har alltid varit full av innovativ och annorlunda teknik, något som uppskattats av ägarna. C6 fick tidigt funktioner som man förknippade med betydligt dyrare bilar.

 Många tittar gärna snett på C6 med sin konkava bakruta. Men faktum är att det är en uppfattning som ofta ändras efter att man har kört C6:an. En på många sätt underbar och underhållande bil, inte minst komfortmässigt men också prestandamässigt. Motoralternativen utgörs av två V6-maskiner, antingen bensin eller diesel.

 Toppåret för C6 var 2007 då 7600 exemplar såldes. Årets försäljningssiffra för de elva första månaderna är inte lika muntra, endast 500 sålda exemplar.

 Någon uppföljare till C6 sägs inte finnas med i några planer, så DS5 får fungera som någon form av ersättare. Men vi hoppas så klart att Citroën gör något av konceptbilen Numéro 9 som visades i våras, den vore en värdig ersättare.