Citroën Cactus – snällast i Frankfurt

Till skillnad från många andra som vill utrycka aggressivitet och dynamik vill Citroëns nya konceptbil Cactus bara vara snäll. Mjuka former, luftkuddar på utsidan och soffa i framsätet utmärker Frankfurts snällaste bil.

I jämförelse med Lexus konceptbil LF-NX, som nästan ser ut att vilja skada sin omgivning, ser Citroëns nya konceptbil Cactus nästan ut som en mjuk och fluffig kudde. Och det är precis så fransmännen vill ha det. I pressmeddelandet som följer med bilderna på Citroën Cactus talas det om ”aggressionsfria, flödande former” och skyddande luftkuddar.

De aggressionsfria formerna är inte svåra att se, på Cactus dominerar runda former och släta ytor, men luftkuddarna? Citroën kallar dem Airbumps och de kan beskrivas som stora, luftfyllda skyddslister. På stötfångarna fram och bak samt på dörrsidorna finns stora paneler, så kallade Airbumps, som skyddar mot dörruppslag och småkrockar. Panelerna ska vara utbytbara och kan fås i många olika färger som sätter olika prägel på bilen.

Cactus är nästan lika snäll på insidan. I stället för två framstolar har Citroën satt in en soffa ”för mer mänsklig värme och komfort.” Det gör det också möjligt att sitta tre där fram och därför har alla rattar och vred som oftast finns på mittkonsolen flyttats upp på instrumentpanelen för att frigöra golvyta. I stället för instrumentrundlar finns en sjutumsskärm och alla funktioner sköts genom att peta på den åtta tum stora skärmen i mitten. För att instrumentpanelen skulle kunna göras så kompakt och elegant som möjligt har passagerarkrockkudden monterats i taket.

Cactus är ännu en av PSA-gruppens konceptbilar som utrustas med Hybrid Air-drivlinan. Hybrid Air innebär att en vanlig förbränningsmotor kompletteras med en tryckluftstank som ”laddas” när bilen bromsar in. Läs mer om Hybrid Air här.

Cactus-konceptet är en fortsättning på projektet som startade 2007 då första konceptbilen C-Cactus visades upp på Frankfurtsalongen. Enligt Citroën säger nya Cactus en del om hur kommande modeller kommer att se ut och de säger att mer kommer att avslöjas nästa år.