Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Citroën DS 3 uppdateras och blir bara DS 3

DS visar nu upp nya versionen av märkets storsäljare, DS 3. Sedan modellen presenterades år 2009, då som Citroën DS3, har den sålt i cirka 390 000 exemplar. Nu kommer en uppdaterad version, där man gör sig av med alla kopplingar till Citroën.

Man kan tydligt se förändringarna på fronten av bilen, som har omarbetats helt. Grillen har ändrats för att matcha resten av märkets modellprogram, och är nu hexagonformad. Det innebär även att bilen nu har fått så kallade ”DS Wings”, precis som resten av märkets modellutbud. Det betyder att den har en kromlist runt grillen som sträcker sig ut till strålkastarna och dimljusen som vingar. Dimljusen har dessutom flyttats ner några centimeter, och ligger nu i underkant på kofångaren. Man har även tagit bort den blanka ytan i mitten av grillen, och Citroën-loggan har blivit ersatt av DS egen logga (på samma sätt som på DS 5). I princip det enda oförändrade är strålkastarna, som har sett likadana ut sedan det senaste ansiktslyftet kom 2014.

Ett stort säljargument är fortfarande antalet olika färger och stilar man kan få på sin DS 3. Tak, kaross, backspeglar, instrumentbräda och växelspak kan alla fås i olika färger och former. Enligt DS kan kunderna välja mellan 78 olika färgkombinationer för tak och kaross, och för Cabrio-modellen finns det fyra olika kanvastak att välja mellan.

Uppdaterade DS 3 och DS 3 Cabrio.Uppdaterade DS 3 och DS 3 Cabrio.Uppdaterade DS 3 och DS 3 Cabrio.
Uppdaterade DS 3 och DS 3 Cabrio.

De nya modellerna kommer att vara utrustade med ett nytt infotainmentsystem komplett med ”Mirror Screen” vilket innebär att man med hjälp av Apple CarPlay eller MirrorLink för Android kan koppla ihop bilen och mobilen, och därmed ska man kunna använda mobilen genom den touchscreen på sju tum som sitter i instrumentbrädan. DS säger också att den nya skärmen leder till att de kunnat minska antalet knappar i mittkonsolen, och nu ska det finnas 20 knappar färre.

Bilen kommer även vara utrustad med ”Active City Brake”. En lasersensor i vindrutan känner av om något befinner sig framför bilen som kan vara ett eventuellt hinder. I farter upp till 30 km/h kommer bromsarna appliceras om sensorn märker av något, med mål att undvika kollision eller minimera skadorna av en eventuell olycka. Efter att bilen stannat står den still i ungefär en och en halv sekund, så att föraren kan ta tillbaka kontrollen över den. Dessutom har bilen nu parkeringsassistans, både fram och bak, och backkamera, något som tidigare inte ens fanns som tillval.

Modellen kommer att erbjudas med fem olika motorer i Sverige: två ”PureTech” trecylindriga bensinmotorer, en THP fyrcylindrig bensinmotor och två fyrcylindriga BlueHDi dieselmotorer. Till dessa finns det tre olika växellådor att välja på; manuell 5- eller 6-växlad och en automatlåda. BlueHDi 100 är snålast med sina utsläpp på 87 gram per kilometer, och törstigast är THP165 med 129 gram.

Letar man efter mer kraft borde DS 3 Performance (bilden högst upp) vara mer intressant, som är en giftigare version med sina 208 hästkrafter och 300 newtonmeter. Performance är även sänkt 15 millimeter och har blivit breddad fram och bak (med 26 mm fram och 14 mm bak). Modellen blir också utrustad med större bromsar. Däremot är det fortfarande oklart om Performance kommer till Sverige.

Vill man i stället känna vinden i håret ska man välja DS 3 Cabrio. Cabrio är egentligen ingen cabriolet, utan en cabriocoach, det vill säga att dörrar och sidobågar är intakta medan mittdelen och bakrutan är det man kan fälla. Taket går att fälla i farter upp till 120 km/h, något som uppskattas under hastiga skurar på motorvägen. Bakluckan på Cabrio rymmer 245 liter, medan hatchback-versionen rymmer 285 liter.

Några priser är det inte att tala om än, men räkna med att bilen troligtvis kommer bli dyrare än instegspriset på 149 900 som den nuvarande DS 3:an har. DS 3 lanseras i hemlandet Frankrike under mars månad, vi svenskar får vänta till slutet av april.