Citroën DS3 Cabrio

Citroën DS3 Cabrio kan fälla taket i 120 km/h

Citroën DS3 har tappat taket och fått namntillägget Cabrio. Den ska visas upp på Parissalongen snart men redan nu bjuds vi på fakta och många – i ärlighetens namn dåliga – bilder.

 Nu breddar man DS3-programmet genom att kapa av taket à la Fiat 500C, det vill säga B- och C-stolparna finns kvar medan en tygsufflett täcker från vindruteramens övre kant till C-stolparnas nedre infästning mot bakluckan. Fransmännen lyssnade tyvärr inte på vår illustratör Erik Andrén som skapade en betydligt häftigare DS3 Cabrio som du ser på bild här intill.

 Med sina 3,95 meter på längden och 1,46 meter på höjden är den lika stor som DS3 med plåttak. Storleksmässigt är den större än Mini One/Cooper Cabrio men DS3 Cabrio får ändå se just Minis taklösa variant som sin tuffaste utmanare.

 En fördel som DS3 Cabrio har gentemot flertalet mer konventionella cabrioletkonkurrenter är att tygtaket går att ”fälla” i hastigheter upp till 120 km/h. Konkurrenterna kan i bästa fall fälla taket i hastigheter upp till 50 km/h. Nackdelen för DS3 Cabrio är att man som passagerare inte bjuds på lika mycket åka öppet-känsla som i en riktigt cabriolet.

 Taket tar 16 sekunder från det att man trycker på knappen tills dess att suffletten befinner sig hopveckad längst bak. Dock är man inte tvungen att fälla det hela vägen, det finns två positioner ytterligare att välja mellan. 245 liter får plats i bagageutrymmet vilket enligt Citroën är bäst i sin kategori. Den sägs också vara ensam med att kunna erbjuda plats för fem åkande.

 En taklös DS3 väger inte mer än 25 kilo mer än en takförsedd DS3 och köregenskaperna ska enligt Citroën inte skilja de båda åt. Stabiliteten och spänsten ska vara densamma tack vare takbågarna. De få förstärkningar som man har varit tvungen att göra hittar man i området kring bagageutrymmet.

 Under huven tar flertalet av vanliga DS3:ans bensin- och dieselmotorer plats. Tveksamt om värstingmaskinen på 207 hästkrafter i DS3 Racing hittar ned i motorutrymmet på DS3 Cabrio. Men visst hade det varit en tuff utmanade till Mini Cooper S Cabrio.