Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Citroën DS4 facelift och nya DS4 Crossback

Citroën har finslipat modellen DS4 och presenterar den i ansiktslyft utförande i Frankfurt. Parallellt med uppdateringen visar fransmännen även upp en ny modellvariant kallad Crossback.

Numera står Citroëns lite finare varumärke på egna ben, därför heter modellerna inte längre Citroën DS utan bara DS och med en tilläggssiffra för att beteckna vilken modell det rör sig om.

DS4 kom för fem år sedan och i dag, 115 000 exemplar senare, drar Citroën skynket av den ansiktslyfta version som ska ställas ut på bilsalongen i Frankfurt om drygt två veckor. Som vi ser på bland annat bilderna har Citroën hakat på den aningen skeva trenden att kalla bilen för ny, trots att det ”bara” rör sig om en uppdatering av den gamla.

Den största nyheten är fronten som bjuder på DS-märkets egen grill. De två vinkelhakarna som kännetecknar Citroën är med andra ord borta. I och med att grillen är ny har större delen av fronten gjorts om, men strålkastarna har samma form som tidigare men är uppdaterade med kännetecknande DRL-lysdioder.

Baktill är det sig likt så när som på att Citroën-namnet är bortplockat och endast DS-emblemet är synligt.

Insidan är sig lik, men knapparna är betydligt färre.

Förutom nya karossfärger bjuder DS4 modellår 2016 på uppdaterad insida. Grunden är densamma som tidigare, men antalet knappar och vred har minskat både på ratten och mittkonsolen. Grafiken på mätarna och infotainmentskärmen är dessutom uppdaterad och anpassad för att lyfta fram DS-varumärket. Just skärmen, som är ny, är anledningen till att tolv knappar har försvunnit. Systemet med den sju tum stora skärmen bjuder på Apple Carplay-kompabilitet liksom Mirror Screen-sammankoppling med både iPhone- och Android-lurar.

DS4 finns nu i en mer oöm och förhöjd version kallad Crossback.

Medan vanliga DS4 endast är en uppdatering bjuder Citroën också på en verklig nyhet, nämligen DS4 Crossback. Modellversionen är vad fransmännen kallar för crosstourer och är en DS4 som är 30 millimeter högre och försedd med lite skyddande plast på bland annat skärmkanterna. Citroën har satsat på en crossoverversion med tanke på att segmentet med halvkombibilar utgörs till 30 procent av just crossovers. Med DS4 Crossback tänker sig Citroën att kunder som söker ett äventyr i både stads- och landsvägstrafiken ska söka sig till denna nya modellversion.

DS4 från och med nästa år kommer att erbjudas med en lång rad av olika bensin- (PureTech) och dieselmotorer (BlueHDi), alla certifierade enligt de senaste avgaskraven Euro 6. Utsläppen ligger mellan 97 och 138 gram koldioxid per kilometer.

Förutom sexväxlade manuella lådor finns även PSA-gruppens nya EAT6-automatlåda till flera av DS4-modellversionerna.