Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
110418-citroen-ds5
110418-citroen-ds5
110418-citroen-ds5
110418-citroen-ds5

Citroën DS5 – stor lyx för fem åkande

Citroën fortsätter på sitt DS-koncept och visar nu den tredje i raden av DS-bilar. Sist och störst är DS5 som premiärvisas i Shanghai och är en stor och lyxig bil för fem åkande.

Känner du igen formerna på Citroën DS5? Det gör vi också. Efter en snabb titt i arkivet (Google) ser vi att nya DS5 som premiärvisas i Shanghai i veckan är slående lik den gamla konceptbilen C-SportLounge. Det kan därför vara lätt att tro att DS5 blir ett lyxigt alternativ till vanliga familjebussen Grand C4 Picasso. Citroën har en helt annan avsikt.

 Trots att Citroën DS5 är 452 centimeter lång och 185 centimeter bred (6 centimeter kortare och 2 centimeter bredare än Grand C4 Picasso) är den inte avsedd för fler än fem personer. Det är alltså inte tal om någon MPV, familjebuss eller liknande. Den ska i stället ses som ett lyxigt alternativ till vanliga C5, en crossover i ordets renaste bemärkelse. I likhet med DS4 ligger DS5 något högre över marken och har en svullen halvkombikaross som gör att 465 liter bagage ryms i utrymmet längst bak.

 Tanken är att fem personer ska åka bekvämt i bilen. De ska också färdas med lite mer stil. DS5 har fått samma DS-behandling som DS3 och DS4, det vill säga LED-ljus, krom både utvändigt och invändigt, mycket trä och läder i kupén, flatbottnad ratt, ny förarorienterad mittkonsol samt nya, exklusiva stolar.

 Citroën DS5 blir den första Citroën-modellen som får tillgång till PSA-gruppens nya dieselhybridsystem Hybrid4 som hittills bara kunnat ses i konceptbilar och 3008-modellen från Peugeot. Fyrhjulsdrift, 200 hästkrafter och utsläpp på endast 99 g/km är fördelarna med systemet som kombinerar el med diesel. Citroën DS5 ska byggas i Frankrike och kommer till handlare runt om i Europa mot slutet av året.

Läs mer

Test och provkörningar