Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
090423-citroën hypnos
090423-citroën hypnos
090423-citroën hypnos
090423-citroën hypnos

Citroën Hypnos – direktrapport från provkörningen

Chefredaktör Daniel Frodin befinner sig just nu strax utanför den franska huvudstaden. Där har han fått tillfället att köra Citroëns futuristiska konceptbil Hypnos. Den ger en försmak av PSA:s kommande dieselhybriddrivlina.

Tjena Daniel! Du befinner dig i vackra och vårvarma Paris. Där har du fått köra en väldigt speciell bil har jag fått höra.

 – Ja, verkligen! Konceptbilen Citroën Hypnos stod på menyn i dag. Dels är det inte helt vanligt att man får köra en tidigt konceptbil, dels är det än mer ovanligt att en konceptbil överraskar som denna gör.

Vad är det som överraskar då?

– Först och främst brukar man bara få framföra konceptbilar i hastigheter runt 20-30 km/h. Denna fick vi lov att köra upp till 85 km/h. Den är en upplevelse att köra även om allt inte fungerar klockrent. Till exempel så fungerade inte servostyrningen som den ska. Gissa om det var tungt att ratta omkring på testbanan utanför Paris med 22-tumshjul. Tittar man in i bilen ser stolarna väldigt obekväma ut, man vill inte sitta i dem. Men när man väl sitter i förarstolen sitter man mycket skönt. Starta bilen gör man med en startknapp i taket i huvudhöjd. Det känns som att man ska starta ett flygplan.

Något annat överraskande?

– Bilen är stor. Den har ett axelavstånd på gigantiska tre meter. Trots detta är benutrymmet bak väldigt dåligt. Men det är ju en konceptbil vi snackar om så benutrymme har inte kommit i första hand. A-stolpen är inte heller den en hit. Den är så bred att sikten snett framåt är usel.

Varför väljer Citroën att visa upp bilen för media nu då?

– Bilen visades på Parissalongen i höstas. Vad som kanske inte riktigt framgick då var att konceptet är en försmak av världens första dieselhybrid som ska presenteras i Peugeot och Citroën under 2011.

Spännande! Hur är drivlinan utformad?

– Över bakaxeln sitter en elmotor som får sin kraft från nickelmetall-batterier, alltså samma typ som i dagens Toyota Prius. Elmotorn, som ger 50 hästkrafter, kan köras allena upp till tre kilometer i maximalt 50 km/h. Batterierna får ny kräm genom bland annat bromsenergiåtervinning. Över framaxeln sitter en konventionell dieselmotor. Den levererar hela 200 hästkrafter och 420 newtonmeter, vilket ger bilen en acceleration 0-100 km/h på 9,4 sekunder. Dieselmotorn kan jobba för sig själv, vilket den gör under landsvägskörning och hårda accelerationer, eller tillsammans med elmotorn. Systemet drar 0,45 liter diesel per mil och släpper ut 120 gram koldioxid per kilometer.

Blir Hypnos verklighet 2011?

– Nej. Hypnos är bara ett koncept. Däremot kommer drivlinan i färdigt utförande att föras över till Citroën DS5, en klassiker som de alltså är på väg att återuppliva. Fransmännen säger att fronten på DS5 kommer att vara väldigt lik den vi ser här i dag på Hypnos. Den är förresten väldigt lik den nos som vi tidigare även sett på tv-spelsbilen GTbyCitroën.

Något annat som är värt att tillägga om dagens provkörning?

- Hypnos är utrustad med en robotiserad manuell låda (med andra ord en automatlåda), likt de EGS-lådor som finns till bland annat C4. Det fungerar bra men man skulle gärna vilja se en dubbelkopplingslåda i stället.

Det kanske blir dubbelkoppling 2011?

– Nja, det verkar inte så. Fransmännen är svävande i sina svar när man frågar om dubbelkoppling. Så vi kan nog förvänta oss en robotiserad låda i stället.

Läs mer