Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: William Crozes / Citroën

Citroën lägger ned Grand C4 Spacetourer

Allting har sitt slut, även Citroëns långkörare inom MPV-segmentet. Nu meddelar den franska biltillverkaren att Grand C4 Spacetourer slutar tillverkas i juli i år.

De var inte först, men med Evasion var Citroën tidigt ute i MPV-svängen. Det var 1994 och efterföljaren kom att heta C8. Men familjevänliga modeller för den breda massan kom från Citroën först med Xsara Picasso bara några få månader innan millennieskiftet. Modellen blev en succé och efterträdaren lät inte vänta på sig. 2006 kom Citroën C4 Picasso som fanns i två utföranden – C4 Picasso och C4 Grand Picasso. När andra generationen, den som säljs i dag, lanserades i mitten av 2013 var MPV-segmentet fortfarande relativt hett. Det är det inte i dag då suvarna mer eller mindre har tagit över det mesta. Exempelvis har vi sett Peugeot 5008 gå från MPV till suv och vi har sett Ford lägga ned populära familjefraktare som C-Max.

Nu meddelar Citroën att marknaden är så pass annorlunda att de väljer att lägga ned Grand C4 Spacetourer, som modellen i dag heter efter ett namnbyte från C4 Grand Picasso 2018. C4 Spacetourer, det vill säga den mindre varianten utan ”Grand” i modellnamnet, försvann redan hösten 2020.

Foto: William Crozes / Citroën

I början av juli tillverkas sista exemplaren i fabriken i spanska Vigo. Därefter är det mest suvar och crossovers som gäller, exempelvis nya C5 X samt C5 Aircross, men även ë-Berlingo och ë-Spacetourer.

Tittar vi på europeiska försäljningen av C4 Picasso/C4 Spacetourer, inklusive Grand-versionerna, under senaste åren syns en tydlig utveckling. 2008 såldes nästan 185 000 exemplar på vår kontinent. Så sent som 2016 såldes över 106 000 exemplar. Därefter har det snabbt minskat. I fjol såldes endast knappt 17 000 Grand C4 Spacetourer.