Foto: ILLUSTRATION: Erik Andrén

Citroën ska visa DS8 2018 – mer lik originalet

Citroëns ”premiummärke” DS, som ju nyligen fått stå på egna ben, planerar en ny toppmodell – är det äntligen dags för ”paddans” återkomst?

Det är branschtidningen Automotive News som rapporterar att Citroëns lite mer påkostade märke DS är på gång att få en ny toppmodell. Märket, som ju startades som en lite mer ”premiummässig” serie bilar inom själva Citroën i och med lanseringen av Citroën DS3 år 2009, har nyligen fått förtroendet att stå på egna ben – och säljs nu utan Citroën-förnamn.

Namnet DS återknyter ju förstås till klassiska Citroën DS, eller ”Paddan” som den populärt kom att kallas, som tillverkades 1955–1975 och var en – för tiden – väldigt tekniskt avancerad. Det sades till exempel att DS-köpare till och med efter flera års ägande upptäckte nya funktioner bilen hade.

Hittills har dock inte nya DS fått någon motsvarande bilmodell, eller i alla fall inte någon som på samma sätt agerar toppmodell. Faktum är att ingen bil större än Citroën DS5 kommit ut från fransoserna sedan Citroën C6 lades ner för tre år sedan. Det är denna position som nya DS8 ska återta, och den kommer, enligt uppgift, bli betydligt närmare original-DS i utseende. Dock kommer modellen förmodligen att sakna gasvätskefjädring – som PSA-koncernen lagt på is av kostnadsskäl.

När kommer den då? Ja, 2018 är det sagt – om uppgifterna stämmer, och inget annat kommer emellan.

Citroën DS utan hjul

På bild ovan, ”Citroën ID Magnetique”, en illustration gjord till tävlingen ”fejkbilen” i 2014 års upplaga av Teknikens Världs årligen utkommande bok Alla Bilar. Till höger en 1960-talsannons som utgjorde inspiration.