Citroën DS6

Citroën ”visar upp” nästa DS6

Här är nästa Citroën ur DS-serien och om man får låta ögonmåttet bestämma är det här vad som kommer bli nya DS6.

För två år sedan visade Citroën upp sin konceptbil Metropolis på världsutställningen i Shanghai. Bilen mätte 5,3 meter på längden och två meter på bredden och var därmed nästan en halvmeter längre än nuvarande flaggskeppsmodellen C6. 

 Nu är det snart dags för nästa bil i DS-serien att visas upp, men utöver siluetten är det få saker Citroën avslöjar kring sin modell annat än att det faktiskt rör sig om en kommande DS. På företagets Facebooksida möts man av texten ”Framtidens DS-serie börjar redan ta form hos Citroën…” men utöver det håller Citroën på informationen.

Vissa likheter med konceptbilen Metropolis från 2010 finns, suddigheten och ljussättningen till trots. Metropolis sades förutspå DS9 så att DS6 kommer mäta lika många centimeter är inte helt säkert, eller om måtten snarare kommer spegla C6.

Skulle DS6 få med sig något av den teknik Metropolis visade upp på världsutställningen för två år sedan innebär det fyrhjulsdrift och en hybridmotor bestående av en tvåliters V6 som kopplas ihop med en elmotor på upp till 95 hästkrafter. Total effekt landar på 460 hästkrafter och 430 newtonmeter och smutssiffrorna stannar på 70 gram koldioxid per körd kilometer.

 Den nya bilen kommer antingen att visas upp på Citroëns hemmaplan på bilsalongen i Paris, alternativt på bilsalongen i Shanghai. Det som talar för Shanghai är att modellen skulle passa bra för de regeringstjänstemän som i nuläget föredrar Audi som tjänstebil.