Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Civila polisbilar ska få ordning på sommartrafiken

Polisen i västsverige hårdsatsar på civila polisbilar för att få fast fler lagbrytare i sommartrafiken. Mellan april och juni resulterade detta i 1200 lagförda trafikbrott och 79 indragna körkort.

Sommaren är resornas årstid. Många av dessa resor görs med bil och av människor som normalt sett inte kör särskilt mycket övriga delar av året. Ovana bilister blandas med turister som inte vet vart de ska, husvagnar som kört fel, badgäster som letar parkering, stressade jobbpendlare och irriterade yrkestrafikanter. Detta gör att det blir en helt annan sorts trafik under sommarmånaderna, jämfört med resten av året.

Med den osynkade trafiken kommer fler trafikbrott och fler olyckor. För att göra något åt detta fenomen satsar polisen i västsverige på användandet av civila polisbilar. De civila bilarna spanar bland annat efter bilister med aggressivt beteende, bilister som ligger i fel körfält och bilister som håller för kort avstånd till framförvarande bilar.

Något annat som den senaste tiden har orsakat flera otäcka olyckor är bilister som stannat på motorvägen, och detta är något som polisen försökt jobba extra hårt med.

Insatsen resulterade under april, maj och juni i följande lagförda brott i västsverige:

1016 hastighetsöverträdelser

79 omhändertagna körkort

51 stannande på motorväg

47 korta avstånd

37 överskriden spärrlinje

17 ej nyttjat körriktningsvisare

16 omkörning fel sida

11 brutna stopplikter

5 körning i kollektivkörfält

2 omkörning trots möte

2 körning mot rött ljus

5 rattfylleri alkohol

4 rattfylleri drog