Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
1 AV 2
Unik provkörning av elektriska Porsche Mission R
2 AV 2
Foto: Iconic Auctioneers

Colin McRaes Impreza inropad för galet belopp

Över 6,5 miljoner kronor för gammal japanare från 90-talet? Jo, men så har den också tillhört en rallyikon och är av en alldeles speciell sort. Lägg till få mil och saken är solklar.

Subaru Impreza är en modell som ligger rallyfantaster och tevespelare varmt om hjärtat. Nu har brittiska Iconic Auctioneers (tidigare Silverstone Auctions) sålt ett exemplar för makalösa 480 500 pund, närmare 6 695 000 kronor.

Nu rör det sig förvisso inte om vilken dussinbil (ursäkt uttrycket) som helt då bilen har ägts av Colin McRae, världsmästare i just en Subaru Impreza i Rally-VM 1995. Men det höga priset avslöjar ett det hela är mer komplext ännu så.

Colin McRae

Skottland-födde Colin McRae räknas som en av de största inom rallysporten. När han vann rally-VM 1995 var han den yngsta någonsin att göra det. Colin's Crest, ett mäktigt hoppkrön i Rally Sweden i Värmland, är uppkallat efter honom. Hösten 2007 förolyckades McRae när hans helikopter kraschade nära hemmet.

1 AV 5
Foto: Iconic Auctioneers
2 AV 5
Foto: Iconic Auctioneers
3 AV 5
Foto: Iconic Auctioneers
4 AV 5
Foto: Iconic Auctioneers
5 AV 5
Foto: Iconic Auctioneers

Bilen är en av tre prototyper av versionen 22B STi som 1998 firade såväl märkets 40 år samt sina sina framgångar i Rally-VM. Prototyperna gavs till Colin McRae, hans kartläsare Nicky Grist och stallchefen David Lapworth. Colin hävdade emellertid i ett senare skede att han inte alls fick bilen utan fick köpa den vilket plågade honom, skotte som han var.

Av auktionsfirman beskrivs bilen, med chassinummer #000/400, som i fint skick och rostfri, vilket inte så ofta är fallet med Subaru-bilar i Storbritannien. Men så har den inte ens rullat 1 200 mil. Det enda som har ändrats på bilen är avgassystemet men det som satt på från start leveras till köparen liksom originaldäcken.

Den tidigare ägaren köpte bilen 2006 och med följer all dokumentation sedan dess.