Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
080728-ny-opel-calibra
080728-ny-opel-calibra
080728-ny-opel-calibra
080728-ny-opel-calibra Foto: Thorsten Weigl

Comeback för Opel Calibra?

Förutom en halv- och en helkombimodell kan nya Opel Insignia ge upphov till en fjärde modell – en efterträdare till gamla Calibra. Källor inom GM-koncernen avslöjar att det finns planer på en ny sportcoupé.

Mycket av Opels framtid hänger på den nya modellen Insignia som premiärvisades på bilsalongen i London i förra veckan. Insignia ska bli en nystart för Opel, både design- och imagemässigt. Insignia kommer även att utgöra en förhållandevis stor del av Opels modellutbud. Tre karossvarianter är redan bekräftade – fyradörrars sedan, femdörrars halvkombi och en fullstor kombi som kommer inom kort. Nu kommer uppgifter som säger att Insignia kan komma att yngla av sig i form av ytterligare en modell, en efterföljare till Calibra som lades ned 1997.

Brittiska Autocar har talat med vad de kallar väl insatta källor inom GM. Dessa källor avslöjar att man i dagsläget räknar på och överväger en lansering av en Insignia-baserad sportcoupé. Bilen uppges bli en sportig tvådörrars coupé med många drag från Opels GTC-koncept, som när det visades på Genèvesalongen 2007 sades vara en fingervisning om Insignia. Autocars GM-källa säger att alternativet med en coupé definitivt inte utesluts och att det finns många möjligheter för Insignia-modellen. En annan GM-källa säger till Autocar att det finns starkt stöd inom företaget för en coupémodell baserad på Insignia, då en sådan anses ligga i linje med Opels nya strävan att bli ledande inom design.

Om den nya coupén, som troligtvis skulle få Calibra som namn, skulle få grönt ljus från GM-ledningen dröjer den förmodligen till omkring 2011. Opels fokus ligger för närvarande på femdörrarsversionen av Insignia och därefter på den så viktiga kombiversionen. Insignia kombi gör sin debut på Parissalongen i oktober når försäljningshallarna under våren 2009.

Läs mer